Electrabel casht 1 miljard euro bij Eandis

Het controlecentrum van Eandis in Kortrijk ©eandis

De energiegroep Electrabel verkoopt haar belang in de zeven energie-intercommunales die samen Eandis vormen. De verkoop van de participatie van 21 procent levert Electrabel en het Franse moederbedrijf GDF Suez 911 tot 950 miljoen euro op. Dat berekende De Tijd op basis van informatie van verschillende bronnen.

Op 29 december trekt Electrabel definitief de deur achter zich dicht bij de zeven energie-intercommunales die samen Eandis vormen. Electrabel verkoopt zijn resterende belang van 21 procent in de Eandis-structuren. Het vertrek, dat past in de liberalisering van de energiemarkt, levert Electrabel minstens 911 miljoen euro op. Dat geld komt de kaspositie van het Franse moederbedrijf GDFSuez ten goede.

911 miljoen
Electrabel verkoopt zijn resterende belang van 21 procent in de Eandis-structuren. Dat levert Electrabel minstens 911 miljoen euro op.

Het bedrag van 911 miljoen euro werd door Eandis en Electrabel geheimgehouden. De Tijd kon het bedrag reconstrueren door de bedragen die Electrabel uit elke intercommunale haalt op te tellen. Die sommen werden bevestigd door verschillende bronnen.

De 911 miljoen euro die Electrabel krijgt, bestaat uit de verkoopprijs van de aandelen én een dividend over het boekjaar 2014 waar Electrabel recht op heeft. Het bedrag zou nog kunnen oplopen tot ongeveer 950 miljoen euro. De eindafrekening is afhankelijk van de evolutie van Eandis de komende maanden en de afloop van een paar dossiers.

©MEDIAFIN

Die som moet niet worden betaald door de Vlaamse gemeenten, die erg krap bij kas zitten. De Eandis-intercommunales zullen het geld zelf lenen en uitbetalen aan Electrabel. Dat is echter een tijdelijke situatie. Mogelijk zal er op termijn toch extra kapitaal naar de intercommunales moeten vloeien.

Om die reden wordt bij Eandis al enige tijd gekeken naar het aantrekken van extern kapitaal. Dat kan door de intrede van een nieuwe financiële partner zoals een infrastructuur- of pensioenfonds. Een beursnotering is ook een mogelijkheid, maar daar is op dit moment minder animo voor.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud