Electrabel draait Doel 4 tijdelijk op erg laag pitje

De kerncentrale van Doel. ©REUTERS

Electrabel heeft de capaciteit van de kerncentrale Doel 4 op paasmaandag met 40 procent teruggeschroefd wegens de negatieve prijzen op de elektriciteitsmarkt. Een primeur voor België.

De Belgische economie draaide maandag, een vakantiedag, op een laag pitje en het elektriciteitsverbruik was minimaal. Na de middag zakte het peil zelfs tot onder 7.800 megawatt, tegenover meer dan 9.500 megawatt op precies hetzelfde uur gisteren. Maandag was er volop zon, de zonnecellen werkten op volle toeren, en een briesje zorgde voor windenergie.

Resultaat: in de loop van de namiddag zakten de prijzen op de elektriciteitsmarkt tot diep onder nul. Ze krompen tot -31,62 euro per megawattuur. Voor Electrabel was dat het sein om de capaciteit van Doel 4 - met 1.039 megawatt de krachtigste van de zeven kerncentrales in ons land - fors terug te schroeven.

‘Gedurende enkele uren hebben we het vermogen van de centrale met 40 procent verminderd’, zegt Anne-Sophie Hugé, de woordvoerster van Engie Electrabel. ‘Het was de eerste keer dat we een dergelijke aanpassing doorvoerden.’

Uitzonderlijk

-50%
Kerncentrales
Electrabel mag het vermogen van Doel 4 en Tihange 3 met maximaal 50 procent verminderen.

Electrabel verlaagde al eerder de capaciteit van zijn kerncentrales, maar nooit in die mate. Het ging om percentages van 20 tot 30 procent, en niet meer dan drie tot vijf keer per jaar. Die aanpassingen zijn eerder uitzonderlijk in België, terwijl de reactoren in Frankrijk en Duitsland veel flexibeler zijn. De Franse energiereus EDF kan het vermogen van zijn kerncentrales tot 80 procent verminderen.

Electrabel verminderde het vermogen maandag nadat het toelating had gekregen van de nucleaire waakhond FANC om grotere aanpassingen door te voeren bij Doel 4 en Tihange 3. Het gaat om een maximale reductie van het vermogen tot 50 procent, gedurende 72 uur, tot 30 keer per productiecyclus. Bij Doel 4 bedraagt zo’n cyclus 18 maanden.

Opmerkelijk genoeg waren op paasmaandag ook gascentrales in werking, maar hun capaciteit werd niet teruggeschroefd. ‘Ze waren wellicht gekoppeld aan industriële productie of dienden om een verbrandingsoven van stroom en warmte te voorzien’, zegt een speler uit de sector.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud