Advertentie
Advertentie

Electrabel draait sluiting centrales terug

De elektriciteitscentrale van Electrabel in Drogenbos. ©Photo News

Electrabel komt terug op zijn beslissing om een aantal elektriciteitscentrales te sluiten. Zes van die aankondigde sluitingen worden ongedaan gemaakt, zo melden Le Soir en De Standaard.

Om te vermijden dat de elektriciteit uitvalt op koude en donkere winterdagen besliste de federale regering om een strategische reserve aan te leggen. In ruil voor een vergoeding houden producenten bepaalde centrales onmiddellijk inzetbaar. Die reserve wordt volgende winter uitgebreid van 750 tot 3.500 MW.

Electrabel draait nu zes aankondigde sluitingen terug. Het gaat onder meer om de stoom- en gascentrale Herdersbrug in Brugge en de centrale Awirs 4 in Luik. In totaal gaat het om een bescheiden capaciteit van 341 MW.

Of de zes niet-gesloten centrales ingezet worden voor die strategische reserve is evenwel nog onduidelijk. Le Soir vernam wel dat Electrabel twee grotere centrales (Drogenbos en Esch-sur-Alzette) aanbiedt.

'We willen de capaciteit maximaliseren', verklaart Electrabel de koerswijziging. 'Als verantwoordelijke marktleider hebben we beslist om centrales te behouden indien dat economisch mogelijk is.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud