Advertentie

Electrabel haalt nucleaire miljardenspaarpot naar België

De nucleaire spaarpot Synatom moet dienen om de ontmanteling van de Belgische kerncentrales in Doel en Tihange te financieren. ©BELGAIMAGE

Het energiebedrijf Engie Electrabel staat op het punt een van de grootste investeringsfondsen van België te creëren. De uitbater van de Belgische kerncentrales gaat 4,3 miljard euro transfereren uit het Luxemburgse Nuclear Investment Fund naar Brussel, leert een publicatie in het Belgisch Staatsblad.

Het kapitaal wordt ondergebracht in het Belgische Nuclear Liabilities Fund (BNLF), dat kan uitgroeien tot het grootste investeringsfonds van het land. Tegen begin 2022 zal de portefeuille al 6 miljard euro bedragen, vernam De Tijd. Via gediversifieerde beleggingen moet het Belgische fonds voldoende rendement creëren om de komende decennia het beheer van het nucleair afval te financieren.

De miljardenoperatie past in de hertekening van Electrabels nucleaire spaarpot Synatom, waarin eind vorig jaar voor 13,8 miljard euro nucleaire voorzieningen zat. 6 miljard euro daarvan is bestemd om de ontmanteling van de kerncentrales te financieren en 7,8 miljard euro gaat naar het beheer van gebruikte splijtstof en de berging van het kernafval.

Synatom was lang een passief fonds. Het grootste deel van het geld, tot 75 procent, werd door het moederbedrijf Electrabel ontleend om eigen projecten te financieren. In de Wetstraat heerste daarover ongerustheid omdat het gebrek aan spreiding een groot risico inhield. Als Electrabel ooit zijn leningen niet zou kunnen terugbetalen, bleef Synatom met een financiële put achter. De belastingbetaler dreigde dan te moeten opdraaien voor de kosten van de nucleaire schoonmaakoperatie.

Actieve beleggingen

Het fonds zal als een goede huisvader een gediversifieerde beleggingsstrategie hanteren.
Anne-Sophie Hugé
Woordvoerster Engie Electrabel

In overleg met de toezichthoudende Commissie voor de Nucleaire Voorzieningen engageerde Electrabel zich twee jaar geleden om een belangrijk deel van de leningen terug te betalen aan Synatom. Tegen 2025 zal het bedrijf 6 miljard euro terugstorten, waarmee alle provisies voor het beheer van kernafval bij Synatom komen te zitten. Een eerste grote aflossing van 870 miljoen euro staat dit jaar gepland.

‘Door de terugbetaling van de leningen zullen de financiële middelen onder beheer van Synatom de komende jaren sterk toenemen’, zegt Electrabel-woordvoerder Anne-Sophie Hugé. ‘Daarom is de keuze gemaakt ze onder te brengen in een fonds naar Belgisch recht dat als een goede huisvader een gediversifieerde beleggingsstrategie zal hanteren. Het moet erover waken dat als op termijn de uitgaven moeten gebeuren, de nodige provisies er zijn om alle kosten te dekken.’

3,25
Procent
Het Belgian Nuclear Liabilities Fund mikt op een gemiddeld jaarlijks rendement van 3,25 procent.

Het Belgian Nuclear Liabilities Fund is een volledige dochter van Synatom. Bij de oprichting eind vorig jaar kreeg de Belgische beleggingsvennootschap (bevek) een startkapitaal van 900 miljoen euro. Als begin volgend jaar ook de overdracht vanuit Luxemburg rond is, zal de portefeuille aangegroeid zijn tot 6 miljard euro.

Synatom werft volop financiële profielen aan voor de omslag naar een actieve beleggingsstrategie. Het BNLF-fonds mikt op een gemiddeld jaarlijks rendement van 3,25 procent op zijn beleggingen. Die moeten het kapitaal aandikken zodat tegen de tweede helft van de eeuw, wanneer de bouw van een ondergrondse opslagsite voor kernafval begint, voldoende geld beschikbaar is.

Verhuis naar Brussel

We willen dat de middelen voor het beheer van nucleaire splijtstof en de ontmanteling effectief aanwezig zijn in ons land.
Tinne Van der Straeten
Kabinet minister van Energie

Dat de Synatom-provisies worden overgeplaatst van Luxemburg naar Brussel kan ook helpen de regering gerust te stellen. Zowel de Commissie voor de Nucleaire Voorzieningen als minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) had daarop aangedrongen. ‘We willen dat de middelen voor het beheer van nucleaire splijtstof en de ontmanteling effectief aanwezig zijn in ons land’, is te horen op haar kabinet. ‘Door een recente wetswijziging kan Luxemburg bij een kernongeval beslag leggen op die middelen en het geld blokkeren. Door ze in ons land onder te brengen willen we garanderen dat de middelen ook echt beschikbaar zijn.’

Ondertussen scherpt Van der Straeten ook de wet op de nucleaire voorzieningen aan. Een van de voorstellen die ze vorig jaar in haar beleidsbrief lanceerde, was het beheer van het Synatom-geld weg te halen van onder de hoede van Engie Electrabel. Het kabinet wenste niet in te gaan op de details van die plannen, maar zegt op schema te zitten om tegen eind dit jaar een aangescherpte wetswijziging voor de nucleaire provisies te kunnen voorleggen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud