Electrabel houdt Doel 2 langer open

©Hilz, Peter/Hollandse Hoogte

Electrabel gaat de kerncentrale Doel 2 tussen 17 oktober en 15 december stilleggen, zodat de centrale in de wintermaanden erna nog kan draaien. Dat meldt het bedrijf.

Aanvankelijk zou de centrale op 1 december definitief sluiten, maar de regering werkt aan een verlenging met 10 jaar.

In het Staatsblad is maandag een wet verschenen van 28 juni die de levensduurverlenging voor Doel 2 tot 31 maart 2016 mogelijk maakt, in afwachting van een akkoord over de voorwaarden voor een verlenging met tien jaar.

Dat is belangrijk voor de bevoorradingszekerheid van België tijdens komende winter. Om tot eind maart te kunnen draaien, moet de centrale wel stilgelegd worden tussen 17 oktober en 15 december.

De beslissing daarover werd genomen in samenspraak met netbeheerder Elia en de nucleaire waakhond Fanc, zegt Electrabel. 

Voor Doel 1 is de situatie verschillend. De regering wil ook die centrale nog tien jaar langer openhouden, maar die ligt wel al stil sinds 15 februari. De gesprekken over de verlenging van Doel 1 en Doel 2 worden volgens het energiebedrijf 'constructief verder gezet'. Naast het akkoord van de regering, is voor de verlenging van beide reactoren ook nog een goedkeuring van het Fanc nodig. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud