Advertentie

Electrabel koopt gascentrale van Vilvoorde

De gascentrale in Vilvoorde. ©BELGAIMAGE

De energiegroep Engie Electrabel heeft een akkoord gesloten met de Bulgaarse eigenaar EMGB om de gascentrale in Vilvoorde over te nemen. Electrabel wil op de site 400 miljoen investeren in een veel grotere nieuwe centrale.

Een jaar nadat een malafide Qatarese speler geclaimd had de gascentrale in Vilvoorde te kopen, is er een nieuwe deal. Het Qatarese BTK kwam niet met het beloofde geld op de proppen, dus meldt Engie Electrabel zich nu als overnemer. De Franse energiegroep heeft een akkoord met de Bulgaarse eigenaar Energy Market (EMGB) om de centrale over te nemen.

De bedoeling van Engie  is naast de oude Vilvoordse centrale van 255 megawatt een veel grotere nieuwe gascentrale te bouwen met een capaciteit van 870 megawatt. Het nummer een op de Belgische markt hoopt daarvoor subsidies binnen te halen via het capaciteitsmechanisme dat de bouw van nieuwe centrales in ons land moet aanmoedigen. Die overheidssteun moet voldoende vervanging opleveren als tegen 2025 de kerncentrales sluiten.

Strijd om netaansluiting

De overname komt niet geheel als een verrassing. Engie had nog de helft in handen van de Vilvoordse site van 30 hectare. In theorie is er plaats om twee nieuwe gascentrales te bouwen, maar zonder zware investeringen is maar plaats voor één aansluiting op het gas- en hoogspanningsnet. Het zag er dan ook even naar uit dat het een race werd tussen EMGB en Engie voor wie het eerst zijn vergunning rond kreeg. Die situatie is nu ontmijnd.

We zijn zeer tevreden dat het ons na het hele Qatarese verhaal alsnog gelukt is een goede deal uit de brand te slepen.
Guy Willemot
EMGB-directeur centrale Vilvoorde

Voor Electrabel is het opnieuw thuiskomen. Tot 2009 was de site nog in handen van Electrabel, maar omdat de mededingingsautoriteiten meer concurrentie op de energiemarkt eisten, moest het de centrale verkopen. Na passages bij E.ON en Uniper werd EMGB in 2017 de nieuwe eigenaar. De centrale belandde in de strategische reserve, als back-up voor mogelijke stroomtekorten. In de winter van 2018 werd ze halsoverkop weer opgestart om de problemen met de kerncentrales op te vangen.

Subsidies

EMGB was al langer op zoek naar een investeerder om het project over te nemen. 'We zijn zeer tevreden dat het ons na het hele Qatarese verhaal alsnog gelukt is een goede deal uit de brand te slepen', zegt directeur Guy Willemot. 'Met Engie hebben we een betrouwbare partner. Voor de werknemers is er nu zekerheid en de site, die zeer geschikt is voor stroomproductie, kan verder ontwikkeld worden. Engie heeft daarvoor alle expertise in huis.'

Als alles goed gaat, komt er begin volgend jaar een veiling zodat we eind volgend jaar duidelijkheid krijgen over welke projecten steun krijgen.
Nele Scheerlinck
Woordvoerder Engie Electrabel

Engie is al volop bezig met de voorbereiding van de nieuwe centrale. De aansluiting op het Elia-hoogspanningsnet is aangevraagd en alles wordt in gereedheid gebracht om de bouwplannen, de vergunning en het milieueffectenrapport rond te krijgen.

'Een noodzakelijke voorwaarde is wel dat er een veiling komt van steun via het capaciteitsmechanisme', zegt Electrabel-woordvoerder Nele Scheerlick. 'Als alles goed gaat, komt die er begin volgend jaar en krijgen we eind volgend jaar duidelijkheid welke projecten steun toegewezen krijgen. Als we steun binnenhalen, hebben we de voorbereiding klaarliggen en is er nog genoeg tijd om tegen 2025 de centrale klaar te hebben.'

Oude centrale blijft beschikbaar

400 miljoen
investering
De nieuwe centrale vergt een investering van zo'n 400 miljoen euro.

De nieuwe centrale vergt een investering van zo'n 400 miljoen euro. De bestaande centrale blijft staan tot de nieuwe klaar is. Momenteel is ze in onderhoud maar het is de bedoeling van Electrabel ze de komende jaren beschikbaar te houden om in periodes van piekverbruik stroom te leveren.

Electrabel neemt 15 personeelsleden over van EMGB. De deal wordt naar verwachting nog voor de zomer afgerond. Hoeveel Electrabel betaalt, blijft vertrouwelijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud