Electrabel moet 2,1 miljard bijstorten in nucleaire spaarpot

©EPA

Engie Electrabel moet 2,1 miljard euro extra opzij zetten in haar nucleaire spaarpot Synatom. Het geld moet dienen om de afbraak van de Belgische kerncentrales te financieren.

De Commissie voor de Nucleaire Voorzieningen legt Electrabel extra eisen op. De expertencommissie besliste donderdag dat de uitbater van de Belgische kerncentrales 2,1 miljard euro extra zal moeten storten naar zijn dochter Synatom, de nucleaire spaarpot waarin het al 11,1 miljard euro voorzieningen aanlegde. Dat geld moet dienen om de afbraak van de kerncentrales en de eeuwenlange berging van het nucleair afval te financieren.

De hogere bijdrage van Electrabel komt er omdat de plannen van de berging werden bijgestuurd: de ondergrondse afvalsite zal 400 meter diep komen in plaats van 200 meter diep.

Lage rente

Maar er is ook een impact van de lage rentes. De Commissie vindt dat het niet meer realistisch is om te verwachten dat de beleggingen van Synatom 3,5 procent zullen opbrengen. De actualisatievoeten voor de spaarpot worden daarom verlaagd naar 2,5 procent voor de voorzieningen voor de afbraak en 3,25 procent voor de voorzieningen voor het kernafval.

Dat alles maakt dat Electrabel 2,1 miljard euro extra in Synatom moet stoppen. Daardoor zou de omvang van het Synatom-fonds eind dit jaar oplopen tot 13,5 miljard euro, maakte het energiebedrijf donderdagavond bekend. 

Miljarden terugbetalen

Electrabel kondigde ook aan dat het miljardenleningen aan Synatom zal terugbetalen. Nu mag Electrabel 75 procent van het geld van Synatom lenen om te gebruiken voor eigen investeringen. Maar aan die constructie is een risico verbonden: als Electrabel ooit die leningen niet zou kunnen terugbetalen, dreigt een gat bij Synatom waar finaal de belastingbetaler voor op zal moeten draaien.

Electrabel belooft nu om tegen 2025 6 miljard van de Synatom-middelen die het gebruikt voor eigen projecten terug te geven aan het fonds. Zo zal het volledige bedrag van de voorzieningen voor het beheer van het kernafval bij Synatom zitten.

Synatom zal deze miljarden dan extern kunnen beleggen. Synatom wordt zo een van de grootste fondsbeheerders, met ruim 10 miljard euro onder beheer. Om toe te zien op de goede werking komen er ook 2 externe bestuurders. Met die maatregelen wordt tegemoet gekomen aan jarenlange kritiek dat het geld in Synatom onvoldoende gegarandeerd is.

Verantwoordelijkheid

Electrabel heeft altijd haar volledige verantwoordelijkheid genomen, neemt die nog steeds en zal dat ook blijven doen.
Johnny Thijs
voorzitter Electrabel

'Electrabel heeft altijd haar volledige verantwoordelijkheid genomen, neemt die nog steeds en zal dat ook blijven doen', zegt de nieuwe Electrabel-voorzitter Johnny Thijs.

Electrabel baat in België de zeven kerncentrales uit die normaliter samen zowat de helft van het Belgische elektriciteitsverbruik leveren. De wet op de kernuitstap voorziet dat de centrales tegen 2025 allemaal sluiten, waarna nog jaren nodig zijn voor de ontmanteling van de reactoren en de berging van het nucleair afval.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud