Electrabel opnieuw in de clinch met regering

©Siebe Swart/Hollandse Hoogte

De stroomproducent Electrabel vecht de federale taks van 550 miljoen euro op kernenergie aan. De dochter van de Franse groep GDF Suez heeft daarvoor een rechtszaak ingeleid bij het Grondwettelijk Hof.

Het is al de derde keer dat Electrabel bij deze rechtbank de nucleaire taks probeert onderuit te halen.

‘We verzetten ons tegen de belasting omdat ze excessief is’, klinkt het bij GDF Suez. De woordvoerder van het bedrijf wijst naar de jongste jaarrekening van Electrabel. ‘De taks is ongeveer even hoog als het courante resultaat van Electrabel in België. Dat is een enorm bedrag.’

Met de zogenaamde nucleaire bijdrage roomt de regering een deel van de winsten van de Belgische kerncentrales af. Aanvankelijk bedroeg de bijdrage 250 miljoen euro per jaar. In 2012 kwam daar een extra bijdrage van ruim 300 miljoen euro bij. In totaal gaat het nu dus om ruim 550 miljoen euro. Daarvan moet Electrabel, als hoofdaandeelhouder van Doel en Tihange, het leeuwendeel ophoesten.

Extra argumenten

Electrabel was al bijzonder ontevreden over de oorspronkelijke taks van 250 miljoen euro. Het vocht die aan bij het Grondwettelijk Hof. Eén zaak werd verloren; een andere loopt nog. Nu heeft Electrabel extra argumenten om de taks aan te vallen. ‘De verhoging van de bijdrage van 250 naar 550 miljoen euro had een impact op de cijfers van Electrabel, dat daardoor dat jaar in het rood eindigde’, zegt woordvoerster Geetha Keyaert van Electrabel.

‘De staat heeft daar geen rekening mee gehouden en de bijdrage ook in 2013 op een excessief hoog niveau gehouden. De taks is disproportioneel. Het gaat niet meer om het belasten van een eventuele overwinst van de kerncentrales, maar om het wegbelasten van de winsten van alle activiteiten van Electrabel in België.’

Algemene begroting

Electrabel heeft niet alleen kritiek op de hoogte van de belasting. Die zou gebruikt worden om de energiepolitiek te financieren. ‘Maar we stellen vast dat ze vooral wordt gebruikt voor de algemene begroting’, zegt Keyaert.

Bij de tweede belangrijkste eigenaar van de Belgische kerncentrales, de Franse groep EDF, wil men nog geen commentaar geven over eventuele juridische stappen. 'We hebben daarvoor nog tijd tot het einde van de maand', klinkt het daar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud