Electrabel sluit centrale in Ruien

De centrale van Electrabel in Ruien - Foto Imageglobe ©IMAGEGLOBE

Electrabel gaat zijn elektriciteitscentrale in het Oost-Vlaamse Ruien volledig sluiten. Ook een onderdeel van de site in Les Awirs (Luik) gaat dicht. Ten laatste in september 2013. Daarmee schrapt Electrabel een capaciteit van 900 megawatt (4,5 procent van de totale Belgische capaciteit) en dat op een moment dat de discussie over de elektriciteitsbevoorrading in België volop woedt.

Volgens het bedrijf zijn de betrokken eenheden economisch niet meer leefbaar.'Omdat er op overheidsniveau bepaalde beslissingen zijn genomen die ons met extra kosten opzadelen', aldus woordvoerster Sarah De Bruyn.

Ze verwijst onder andere naar de steenkooltaks, de gebrekkige werking van de markt voor groenestroomcertificaten en de injectietarieven die producenten sinds begin dit jaar moeten betalen om hun elektriciteit op het net te zetten.

In Ruien produceert Electrabel stroom op basis van steenkool, biomassa en gas. In Les Awirs betreft het een oudere gascentrale. De capaciteit die verloren gaat stemt overeen met 9 procent van de totale capaciteit van Electrabel en 4,5 procent van de totale capaciteit van België.

Door de geplande sluitingen zouden 132 werknemers hun job verliezen. Electrabel benadrukt dat het 'alle mogelijke inspanningen zal doen om de betrokken medewerkers te heroriënteren binnen de onderneming of de groep en de gepaste begeleidingsmaatregelen te voorzien'.

De timing van de aankondiging is opmerkelijk. De voorbije week barstte de discussie over de elektriciteitsbevoorrading in België volop los nadat uit een nieuw rapport was gebleken dat België zelfs al in 2014 zonder stroom zou kunnen vallen, nog voor de geplande sluiting van de kerncentrales in 2015.

Kristof Calvo (Groen) reageerde daarop dat de thermische centrales op steenkool en gas in ons land pas zouden mogen sluiten na groen licht van energiewaakhond CREG. 'Anders hanteert Electrabel een schaarstestrategie (sabotagestrategie): steenkool- en gascentrales sluiten om de nucleaire winsten te kunnen bestendigen.'

Om toch bevoorradingszekerheid te garanderen op piekmomenten, wil de partij dat oude thermische centrales op steenkool en gas pas mogen sluiten na groen licht van energiewaakhond CREG.

"Anders hanteert Electrabel een schaarstestrategie: steenkool- en gascentrales sluiten om de nucleaire winsten te kunnen bestendigen", argumenteert Calvo. "Als de sabotagepolitiek ophoudt, kunnen we ook in België kerncentrales sluiten", aldus Calvo. De oudste reactoren nog eens tien jaar verlengen zou volgens hem "historische vergissing" zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect