Electrabel verliest weer 400.000 klanten

©BELGA

Electrabel heeft in 2013 opnieuw circa 400.000 Belgische klanten verloren, 200.000 voor elektriciteit en 200.000 voor aardgas. Dat blijkt uit de gisteren gepubliceerde jaarcijfers van de Franse moedergroep GDF Suez.

De nieuwe prijzenstrategie die de recent opgestapte Electrabel-topvrouw Sophie Dutordoir ruim een jaar geleden lanceerde en het grootschalige marketingoffensief dat daarmee gepaard ging, heeft niet gewerkt om de forse klantenverliezen uit 2012 tegen te gaan.

Het aantal elektriciteitscontracten is in een jaar tijd teruggevallen van 2,8 naar 2,6 miljoen stuks en het aantal gascontracten van 1,5 naar 1,3 miljoen stuks. GDF Suez stipt aan dat het aantal contracten niet volledig overeenkomt met het aantal gezinnen of bedrijven die het bedrijf vaarwel zegden, want een klant kan meerdere contracten op zijn naam hebben.

Ook de verkochte volumes boerden achteruit, met 4 procent voor aardgas en bijna 10 procent voor elektriciteit. Opmerkelijk is dat niet alleen particulieren, maar ook steeds meer bedrijven Electrabel de rug toekeren. De aardgasverkoop aan Belgische bedrijven daalde met 4 procent. De elektriciteitsverkoop aan bedrijven daalde met 12 procent en tegenover twee jaar geleden zelfs met 28 procent.

Volgens de energiegroep ligt de verklaring bij de grotere concurrentie. Alleen bij de allergrootste ondernemingen in ons land die rechtstreeks bij GDF Suez afnemen, steeg de verkoop.

De nutsgroep zegt wel enige beterschap te zien. De zwaarste verliezen zijn toe te schrijven aan het voorjaar. De maandelijkse cijfers van de Vlaamse energiewaakhond VREG blijven echter een daling vertonen. Op korte tijd heeft Electrabel een kwart van zijn marktaandeel op de Vlaamse elektriciteitsmarkt verloren. Zijn marktaandeel is gedaald van 59,9 procent in januari 2012 naar 47,9 procent een jaar later en tot 44,5 procent vorige maand.

Wat de productie in België betreft, gaat GDF Suez er voorlopig van uit dat vier van de zeven Belgische kernreactoren ook na 2025 zullen blijven draaien. Dat is opmerkelijk, omdat België tegen dan kernenergievrij zou moeten zijn. ‘We zien nog niet het eerste teken van een plan met alternatieve capaciteit die de fakkel kan overnemen’, verantwoordt CFO Isabelle Kocher.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud