Electrawinds duwt PMV diep in het rood

De ondergang van Electrawinds kosste PMV vorig jaar 20,7 miljoen euro. ©Emy Elleboog

De Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) dook vorig jaar diep in het rood. Een waardevermindering van bijna 21 miljoen euro op Electrawinds haalde de resultaten onderuit.

PMV slikte over het boekjaar 2013 een nettoverlies van bijna 7 miljoen euro. Het jaar ervoor was er nog 3,3 miljoen winst.De reden? Voornamelijk Electrawinds. Net als de andere schuldeisers en aandeelhouders kreeg PMV klappen door de ondergang van het Oostendse energiebedrijf. De investeringsmaatschappij moest over het boekjaar 2013 een waardevermindering van 20,7 miljoen euro slikken op het dossier.

PMV was op drie manieren betrokken bij Electrawinds: als schuldeiser van ex-CEO Luc Desender en van de Belgische vennootschap Electrawinds NV en als aandeelhouder van het beursgenoteerde Electrawinds SE. Maar de factuur zal, na de verkoop van het grootste deel van Electrawinds aan het Luikse Tecteo eerder dit jaar -  niet meer oplopen. 'PMV heeft het verlies op de Tecteo-deal al genomen in 2013, zodat er geen verdere afwaarderingen zijn ten laste van de volgende boekjaren', luidt het in het jaarverslag.

Bovenop Electrawinds moest PMV nog eens voor 7 miljoen waardeverminderingen slikken op een tiental participaties in starters of jonge groeibedrijven. Maar PMV had ook enkele meevallers, zoals de meerwaarde op de gedeeltelijke verkoop van de participatie in Punch Powertrain of de inbreng van Belwind in Parkwind (in totaal 5 miljoen). Het kon ook voor 9,2 miljoen euro waardeverminderingen terugnemen bij het Vlaams Innovatiefonds (Vinnof), een 100 procent dochter.  ‘Sinds de lancering van Vinnof in 2006 hebben we in totaal 13 miljoen euro afgescheven, maar tegelijkertijd 11 miljoen aan meerwaarden geboekt’, is te horen bij PMV.

Geen dividend

De investeringsmaatschappij rept met geen woord over een dividend. De categorie 'vergoeding van het kapitaal' staat zelfs niet vermeld in het jaarverslag 2013. PMV keerde over het winstgevende boekjaar 2012 ook geen dividend uit omdat dat ‘niet aangewezen was gelet op de omvangrijke investeringsopdrachten en engagementen in de komende jaren’. Het jaar ervoor was er wel een uitkering, ondanks verlies.

PMV, dat volledig in handen zit van de Vlaamse overheid, zoekt ondertussen nog altijd een nieuwe algemeen manager om Marcel Van Handenhoven (67) op te volgen. In april bleek via een vacature in The Economist dat de Vlaamse overheid ook openstond voor een buitenlandse kandidaat. Na een eerste schifting schieten er evenwel enkel Belgen over op de short list.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud