Electrawinds kiest voor doorstartplan Gimv

(foto Emy Elleboog) ©Emy Elleboog

Het groenestroombedrijf Electrawinds heeft donderdag een doorstartplan ingediend bij de Oostendse rechtbank. Dat plan valt grotendeels samen met het voorstel dat de investeringsfondsen Gimv en PMV hebben uitgewerkt. Dat vernam De Tijd.

Het door schulden geplaagde groenestroombedrijf Electrawinds heeft een plan ingediend om het bedrijf in leven te houden. Het is opgesteld door de raad van bestuur en de door de rechtbank aangestelde gerechtsmandatarissen. Het doel ervan is Electrawinds te herstructureren onder de bestaande WCO-procedure. Electrawinds geniet sinds eind december bescherming tegen zijn schuldeisers via de Wet op de Continuïteit van Ondernemingen (WCO, type II).

De voorbije dagen werden drie voorstellen ingediend met verschillende oplossingen en diverse juridische wegen voor het schuldenprobleem: één door de Waalse intercommunale Tecteo, één door referentie-aandeelhouder Winpar (Luc Desender) en één door de Vlaamse investeringsfondsen Gimv en PMV en infrastuctuurfonds DG Infra (Gimv/Belfius). Die zijn allemaal grote achtergestelde schuldeisers van het bedrijf.

Het voorstel Gimv-PMV-DG Infra komt erop neer dat een groot deel van de schulden, inclusief de achtergestelde schulden, en de windactiva zouden worden overgenomen. De schuldeisers zouden dan het gros van dit nieuwe windenergiebedrijf controleren. 

Dit voorstel biedt voor Gimv, PMV, DG Infra en andere schudeisers meer garantie dat ze de waarde van hun investeringen in het bedrijf kunnen recupereren. In de andere plannen zouden de (achtergestelde) schuldeisers verlies moeten pakken op hun schulden.

De aandeelhouders, met op kop het aan de oprichter Luc Desender gelieerde Winpar, zouden de controle over het grootste deel van het bedrijf kwijtspelen.

Het plan wordt op 13 maart besproken tijdens een zitting op de rechtbank. De meerderheid van de schuldeisers moet instemmen met dit plan. Het gaat zowel om een meerderheid van het aantal schuldeisers, als een meerderheid van de uitstaande schuld.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud