Elektriciteit bijna nergens zo duur als in België

©RV DOC

Alleen Denen en Duitsers betalen meer voor elektriciteit dan Belgen. Dat blijkt uit een Europese vergelijking door het statistiekbureau Eurostat.

Eurostat vergeleek de energieprijzen die de gezinnen in elke Europese lidstaat betaalden over de tweede helft van vorig jaar.

De gemiddelde elektriciteitsprijs in de Europese Unie is 21,1 euro per 100 kilowattuur. Maar er zijn grote verschillen tussen de lidstaten. In Denemarken gaat het om 31,2 euro, in Duitsland om 30 euro en in België om 29,4 euro. Belgische gezinnen betalen gemiddeld ruim 70 procent meer dan de Nederlandse of Luxemburgse.

De goedkoopste elektriciteit voor gezinnen is te vinden in Bulgarije (10,1 euro), Litouwen (11 euro) en Hongarije (11,2 euro).

It's the electricity, stupid! 

De elektriciteitsprijzen zijn dé motor achter de stijging van de levensduurte in België. Bekijk het effect hier.

 

De statistici vergeleken ook de prijzen uitgedrukt in een koopkrachtstandaard, die rekening houdt met het algemene prijsniveau in elk land. België is in die berekening het op drie na duurste land, na Portugal, Duitsland en Spanje.

Finland, Luxemburg en Nederland zijn dan de goedkoopste landen.

Aardgas

Voor aardgas zijn de Belgische gezinnen beter af. De gemiddelde gasprijs voor Belgische particulieren was in de tweede helft van vorig jaar 6,3 euro per 100 kilowattuur, wat lager is dan het EU-gemiddelde (6,7 euro). Rekening houdend met de koopkracht is België zelfs bij de goedkoopste landen voor gas. 

Heffingen

Is onze energiefactuur een tweede belastingbrief, zoals sommigen zeggen? In vergelijking met andere landen blijkt het wel mee te vallen. Eurostat rekende uit welk deel van de totale energieprijs naar taksen en heffingen gaat.

Voor elektriciteit is dat 32 procent in België, terwijl het gemiddelde in de EU 37 procent is. In Duitsland zijn taksen en heffingen goed voor 54 procent van de elektriciteitsprijs, in Nederland is dat maar 29 procent.

De Belgische gasprijs bestaat voor 21 procent uit taksen en heffingen, tegenover 27 procent in de EU.

32 procent
Fiscaliteit
Het aandeel van taksen en heffingen in de elektriciteitsprijs voor gezinnen

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n