Elia bekoort aandeelhouders met kapitaaloperatie

©Elia

De kapitaalverhoging bij Elia is een succes geworden. Meer dan 92 procent van de nieuwe aandelen vond een koper. De rest werd vandaag verkocht aan institutionelen.

De voorbije week - van 6 tot 13 juni - liep bij Elia een grote kapitaaloperatie met voorkeurrechten. De beheerder van hoogspanningsnetwerken in België en Duitsland wou tot 435 miljoen euro ophalen met 7,6 miljoen nieuwe aandelen.

Bestaande aandeelhouders konden per acht aandelen één nieuw aandeel kopen tegen 57 euro. Dat is een korting van 8,95 procent tegenover de slotkoers op 4 juni.

92 procent

De inschrijvingsperiode liep donderdag om 15 uur ten einde. Grote en kleine investeerders hebben ingeschreven op 7.030.981 nieuwe aandelen, maakte Elia bekend in een persbericht. Dat stemt overeen met 92,17 procent van het aanbod.

7 miljoen
Aandelen
Investeerders hebben ingeschreven op 7.030.981 nieuwe aandelen van Elia.

De voorkeurrechten die niet werden uitgeoefend, werden vrijdag verkocht als scrips. Die werden te koop aangeboden aan Belgische en internationale institutionele beleggers in het kader van een private plaatsing. Elia kon omstreeks 14.30 uur melden dat de verkoop van de scrips volledig geslaagd was. De opbrengst van de hele operatie komt zo uit op 434,7 miljoen euro.

Tijdens de plaatsing was de notering van het aandeel opgeschort.

Met de opbrengst wil Elia drie dingen doen: 110 miljoen euro gaat naar de financiering van de overzeese hoogspanningskabel Nemo Link (de ondergrondse stroomkabel naar het VK), 220 miljoen dient om het eigen vermogen te versterken en de rest wil topman Chris Peeters gebruiken voor overnames.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud