Advertentie
Advertentie

Elia betaalt 1 miljard om Chinezen uit Duits dochterbedrijf te houden

©Olivier Anbergen

De hoogspanningsnetbeheerder betaalt bijna een miljard euro om zijn belang in het Duitse 50Hertz op te trekken van 60 naar 80 procent. Daarmee steekt Elia een stokje voor een mogelijke Chinese instap.

Elia betaalt 976,5 miljoen euro voor nog eens 20 procent in het Duitse Eurogrid, de holding boven de transmissienetbeheerder 50Hertz. Door het belang op te trekken tot 80 procent verhindert Elia dat het Chinese State Grid in 50Hertz kan stappen. State Grid is in ons land vooral bekend als het bedrijf dat een deel van Eandis wilde kopen.

State Grid, het grootste hoogspanningsbedrijf ter wereld, had sinds vorige maand een akkoord met het Australische fonds IFM voor de overname van een belang van 20 procent in 50Hertz. Maar als hoofdaandeelhouder had Elia een voorkooprecht.

Dat oefent Elia nu uit. Zo stuurt de hoogspanningsnetbeheerder, die voor iets minder dan de helft in handen van Belgische gemeenten is, State Grid wandelen. Eerder kochten de Chinezen zich al strategisch in bij hoogspanningsbedrijven in Griekenland, Italië en Portugal.

Voor de tweede keer vangt State Grid dus bot bij een Belgisch bedrijf. In 2016 had State Grid een akkoord met de Belgische distributienetbeheerder Eandis voor een overname van 14 procent voor 830 miljoen euro. Maar die omstreden deal ging uiteindelijk niet door.

Schulden

Na de transactie kan Elia 50Hertz volledig consolideren. De hoogspanningsnetbeheerder financiert de deal met schulden. In een persbericht over de deal zegt Elia dat er geen gevolgen zullen zijn voor de tarieven voor Belgische en Duitse eindgebruikers. 

Elia zegt verder dat de transactie de banden met 50Hertz zal versterken om zo een 'toonaangevende groep van transmissiebeheerders in Europa te vormen'.

Elia nam 50Hertz in 2010 over samen met IFM, en betaalde toen 486 miljoen euro voor 60 procent. Dat bleek een uitstekende zet. De Duitse dochter levert een groot deel van de winst van de Elia-groep. 50Hertz is de hoogspanningsmonopolist in het voormalige Oost-Duitsland en groeit fors door miljardeninvesteringen in nieuwe stroomlijnen.

De deal die Elia nu sluit is de derde grootste van het jaar waar een Belgische bedrijf bij betrokken is als koper, verkoper of doelwit. Enkel de verkoop van Ablynx aan Sanofi voor 3,9 miljard en de verkoop van 49 procent in Blue Buffalo door de families Ullens en Wittouck voor 2,8 miljard euro waren groter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud