Duitse winstmotor houdt Elia op koers

Door de aansluiting van windparken in de Baltische Zee ligt het rendement van de Duitse Elia-dochter 50Hertz hoger dan verwacht. ©Stefan Sauer/dpa-Zentralbild/dpa

Het stroomnetbedrijf Elia heeft de vertragingen op enkele Belgische werven weggewerkt. In Duitsland gaat de rendabiliteit dit jaar boven de verwachting, dankzij de forse uitbouw van hernieuwbare energie.

Bij de derdekwartaalupdate bevestigt Elia nog eens dat er dit jaar geen wezenlijke impact is van de coronapandemie op de resultaten. De Belgische hoogspanningsnetbeheerder behoort op de Brusselse beurs tot de zeldzame aandelen die gevoelloos blijven voor conjunctuurschommelingen. De winst van het bedrijf hangt af van de toegelaten marge die hij mag doorrekenen aan de gebruikers van het stroomnet, ongeacht of veel stroom door het net vloeit, of minder zoals nu.

Elia bevestigt dat het aangepaste rendement op het eigen vermogen dit jaar op koers blijft om in het midden te eindigen van het streefdoel van 6,5 tot 7,5 procent.

Met dank aan de forse uitbouw van hernieuwbare energie is Duitsland voor Elia uitgegroeid tot de belangrijkste winstmotor.

Terwijl bedrijven normaal op de korte termijn minder winst boeken als ze meer investeren, is dat voor Elia andersom. Als gereguleerde monopolist betekenen investeringen dat er meer activa komen, waarop Elia zijn marge mag doorrekenen. Aanvankelijk stokte het investeringstempo in België door de lockdown, maar het bedrijf zegt intussen op enkele werven de achterstand te hebben weggewerkt en zijn investeringen in België dit jaar te hebben opgekrikt tot 325 miljoen euro.

Duitse stroomstoot

In Duitsland schakelt Elia weer een versnelling hoger, met het dochterbedrijf 50Hertz. Voor de Oost-Duitse netbeheerder wordt het rendementsvooruitzicht opgetrokken tot net boven het oorspronkelijke streefdoel van 9 tot 11 procent.

Duitsland is voor Elia uitgegroeid tot de belangrijkste winstmotor, met dank aan de forse uitbouw van hernieuwbare energie. Het rendement ligt er een stuk hoger dan het streefdoel van 5 tot 6 procent in België - waar Elia in het midden verwacht te eindigen.

Elia verkocht in augustus zijn participatie in het Luikse stroomturbobedrijf Ampacimon voor 1,6 miljoen euro. De meerwaarde van 1,2 miljoen euro op de deal gaat voor 60 procent naar de aandeelhouders en vloeit voor 40 procent naar de gebruikers van het stroomnet, via verrekening in de nettarieven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud