Elia blijft immuun voor corona

Elia is de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet. ©ANP XTRA

De hoogspanningsnetbeheerder Elia verwacht geen financiële hinder van de coronacrisis. Het bedrijf behoudt zijn winstprognoses voor 2020.

Slechts weinig bedrijven kunnen de impact van corona al ten volle inschatten, maar voor de netbeheerder Elia ligt dat anders. In een summiere kwartaalupdate laat het bedrijf woensdag weten dat het vasthoudt aan de eerdere financiële vooruitzichten voor 2020.

Corona of geen corona: Elia verwacht nog altijd dit jaar een aangepast rendement op het eigen vermogen te behalen van 6,5 tot 7,5 procent. De netbeheerder verwacht dat ‘Covid-19 geen materiële impact zal hebben op de financiële resultaten voor 2020’.

De aankondiging komt niet als een verrassing. Als gereguleerde monopolist gedraagt Elia zich als minst conjunctuurgevoelig aandeel van de Brusselse beurs wars van de economische turbulentie die andere bedrijven zo hard treft.

Hoewel door corona het stroomverbruik in België wel met 16 procent daalde, hoeft Elia zich geen zorgen te maken over terugvallende inkomsten. De winst is immers het resultaat van een vastgelegde marge die het bedrijf aan de gebruikers van het elektriciteitsnet mag doorrekenen.

Zowel voor België als voor het Duitse dochterbedrijf 50Hertz verwacht Elia dan ook geen noemenswaardige impact op het rendement. Er komt wel enige vertraging in de investeringen. Elia plande dit jaar 340 miljoen euro te investeren in het Belgische stroomnet, maar omdat enkele bouwwerven hebben stilgelegen, raken 55 miljoen euro van die investeringen nog niet rond.

Het investeringstempo is cruciaal voor Elia. Als een project te laat wordt opgeleverd, mag Elia ook maar later de kosten beginnen doorrekenen aan de netgebruikers.

Het investeringstempo is cruciaal voor Elia, want als een project te laat wordt opgeleverd, mag Elia ook maar later de kosten beginnen doorrekenen aan de netgebruikers. De investeringsvertraging kan dan ook een half miljoen euro afsnoepen van de nettowinst in 2020, maar Elia noemt die impact 'niet significant'. In Duitsland kunnen de werkzaamheden wel op alle werven worden voortgezet en loopt het investeringsprogramma geen vertraging op.

De voorspelbare winstgevendheid van Elia maakt het aandeel een aantrekkelijk schuiloord. Sinds het begin van het jaar koerste het op de beurs van Brussel een kwart hoger.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud