Advertentie
Advertentie

Elia gebruikt megabatterij om stroomnet te balanceren

In zijn grote controlekamer monitort Elia de energieproductie en -verbruik in alle hoeken van het land ©BELGA

Hoogspanningsnetbeheerder Elia gaat beroep doen op nieuwe technologieën zoals batterijen om zijn stroomnet in evenwicht te houden, naast klassieke gascentrales. Electrabel, Restore/Terhills en Eneco maken zich op.

De netbeheerder moet continu zorgen dat er op elke seconde precies evenveel stroom op het net gezet wordt door energiebedrijven als er door gezinnen en bedrijven wordt verbruikt. Wanneer de afname onverwacht groter is dan gepland, moet Elia zijn zogenaamde primaire reserve aanspreken. Die bestond vroeger vooral uit gascentrales.

Electrabel

Dit jaar kondigde Elia aan dat het voor het eerst ook andere bronnen zou gebruiken voor zijn primaire reserves. Twee bedrijven maken zich op om dat binnenkort te doen. Energiegigant Engie Electrabel is naast zijn gascentrale in Drogenbos bezig met alternatieve opslagvormen van energie, een project dat oploopt tot 20 megawatt.

De eerste fase van 6 megawatt - te vergelijkingen met het vermogen van 3 windturbines, lithium-ion batterijen is bijna klaar. ‘De eerste containers met batterijen zijn al in gebruik’, klinkt het bij Engie Electrabel. ‘We hopen tegen het einde van het jaar operationeel te zijn om een bijdrage te kunnen leveren aan de stabiliteit van het net’.

Restore

Een tweede project staat in de steigers in Limburg, op de voormalige Terhills-mijnsite in Dilsen-Stokkem. De Vlaams investeringsmaatschappij LRM pompt er via dochter Terhills 11 miljoen euro in een batterijproject. Het gaat om 140 grote batterijen, goed voor 18 megawatt die in het voorjaar klaar zou moeten zijn..

De technologie waarmee de batterijen aangestuurd worden is afkomstige van het Antwerpse technologiebedrijf Restore. Volgens mede-oprichter Jan Willem Rombouts van Restore is dit het eerste project ter wereld waar batterijen gecombineerd worden met industriële machines.

Eneco

Ook energieleverancier Eneco België wil met batterijen deelnemen aan de primaire reserve van Elia. 'We bekijken twee pistes: een grote industriële batterij en Crowdnett', klinkt het bij Eneco. Bij Crowdnett combineert Eneco de capaciteit van vele thuisbatterijen en elektrische wagens bij zijn klanten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud