Advertentie

Elia houdt Chinezen uit Duitse dochter

Elia bezit 80 procent van de Duitse stroomnetbeheerder 50Hertz die actief is in het voormalige Oost-Duitsland. ©BELGAIMAGE

De Belgische hoogspanningsnetbeheerder heeft een akkoord met de Duitse overheidsbank KfW die de intrede van het Chinese State Grid bij 50Hertz verhindert.

Elia koopt de 20 procent die het nog niet bezit van zijn Duitse hoogspanningsdochter 50 Hertz. De netbeheerder oefent daarvoor zijn voorkooprecht uit op het aandelenpakket dat in handen was van de Australische infrastructuurnetbeheerder IFM. De raad van bestuur van Elia keurde gisterenavond de piste goed waarvan de grote lijnen al uitlekten.

Maar Elia gaat dit aandelenpakket in een beweging doorverkopen aan de Duitse overheidsbank KfW, (Kreditanstalt für Wiederaufbau) en creëert daarmee een sterke Belgisch-Duitse as. 'We vertrouwen er op dat de sterkere nationale verankering een stimulans is om verder te bouwen aan de infrastructuur om de energietransitie in Duitsland te realiseren', zegt CEO Chris Peeters van Elia.

De herplaatsing van het belang van 20 procent gebeurt aan dezelfde voorwaarden als waaraan Elia de aandelen koopt. Financiële details werden niet bekend gemaakt.

China

Met de transactie kan de Duitse  regering  opgelucht ademhalen. Berlijn was er als de dood voor dat het gigantische Chinese staatsbedrijf State Grid een belangrijke voet tussen de deur zou krijgen bij 50Hertz, dat beschouwd wordt als strategische infrastructuur. Die piste is nu volledig van de baan.

State Grid, dat stroomnetten opkoopt in alle hoeken van de wereld, had eind vorig jaar al een akkoord gesloten met IFM om een belang van 20 procent in 50Hertz te kopen. Maar Elia wist die poging te verhinderen door zijn voorkooprecht uit te oefenen. Het bedrijf dat gecontroleerd wordt door de Belgische gemeenten legde bijna 1 miljard op tafel om het aandelenpakket zelf te kopen. 

Maar State Grid gaf niet op. Recent sloot het een nieuw akkoord om de laatste schijf van 20 procent in 50Hertz van IFM te kopen. Elia was toen minder happig om nog eens zowat een miljard op tafel te leggen om de deal te verhinderen. Het bedrijf heeft met 80 procent al een stevige controle. Door KfW in te schakelen, betaalt Duitsland nu zelf de deal.

State Grid grijpt zo definitief naast 50Hertz, nadat het eerder ook al een instap in het Vlaamse Eandis zal mislukken.

Resultaten

Elia maakt vandaag ook zijn halfjaarcijfers bekend. De groepswinst stijgt met 38,6 procent tot 142 miljoen euro. Dat is deels te danken aan de hogere participatie van Elia in 50Hertz. Duitsland is nu goed voor 63 procent van de groepswinst, merkt financieel directeur Catherine Vandenborre op.

De Belgische activiteiten van Elia zagen de nettowinst met 9 procent toenemen tot 56 miljoen euro dankzij het grote investeringsprogramma in nieuwe infrastructuur. Bij 50Hertz steeg de nettowinst met 57 procent tot 134 miljoen euro dankzij lagere operationele kosten.

Dat Elia zijn belang in 50Hertz eerder dit jaar verhoogde had vooral financiële redenen, legde Vandenborre uit tijdens een conference call: 'We hebben onze exposure op Duitsland verhoogd. Die activiteiten hebben een hogere return dan de Belgische'.

Investeringen

Elia verwacht dit jaar 630 miljoen euro te investeren in België en 470 miljoen euro in Duitsland. Het traditioneel erg voorzichtige  bedrijf spreekt van' licht gunstigere financiële vooruitzichten'.

Elia gaat dit najaar de overbruggingslening voor het hogere belang in 50Hertz vervangen  door een hybride lening (700 miljoen euro) en een obligatielening (300 miljoen euro). De totale nettoschuld van Elia is opgelopen tot 4,8 miljard euro. 'Dat komt neer op een leverage van 0,7', zegt Vandenborre.

Elia liet eerder al verstaan dat er een volgend jaar een kapitaalverhoging komt om de aanleg van een onderzeese stroomkabel naar het VK (Nemo) te financieren. De precieze omvang van de kapitaalronde is nog niet vastgelegd en hangt vooral af van de nieuwe regels die de Belgische en Duitse energieregulatoren aan werken. De nieuwe regels lijken aan te sturen op een financieringsstructuur met iets meer kapitaal en iets minder schulden. Door meer kapitaal op de balans te halen zou Elia zo het rendement kunnen opkrikken. Vandenborre zegt dat Elia daar later nog een beslissing over neemt.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud