Elia maakt borst nat voor buitenlandse expansie

©BELGA

De raad van bestuur van stroomnetbeheerder Elia gaf het startschot voor een kapitaalverhoging en een hertekening van de groepsstructuur.

Hoeveel Elia wil ophalen, maakte de netbeheerder niet bekend. In de wandelgangen is te horen dat het bedrijf mikt op een bedrag tussen 350 en 450 miljoen euro. Dat moet meer financiƫle ruimte bieden voor buitenlandse overnames.

Elia's raad van bestuur bevestigt ook het plan om de groepsstructuur te hertekenen, waar De Tijd vorige week over berichtte.

De stroomnetbeheerder Elia werkt aan een een duidelijke splitsing tussen de Belgische en de Duitse activiteiten, wat eveneens in het licht van mogelijke buitenlandse investeringen gezien moet worden.

Splitsen

Het is de bedoeling een duidelijke opsplitsing te maken tussen de Belgische en de buitenlandse activiteiten. Daarboven zou een overkoepelende groepsholding komen, die op de beurs noteert.

De hertekening is het gevolg van een dispuut tussen Elia en de energieregulator CREG. Die stelde nieuwe tariefregels op voor 2020-2023 waardoor Elia in zijn huidige vorm straks minder vlot kan investeren in het buitenland. Een buitengewone algemene vergadering op 21 mei moet de plannen bekrachtigen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud