Elia maakt stroomnetwerk filevrij met blockchain

Door de opkomst van herbruikbare energiebronnen, moet Elia meer inspanningen leveren om zijn energienetwerk gebalanceerd te houden. ©BELGAIMAGE

De Belgische hoogspanningsnetbeheerder Elia experimenteert met de technologie achter de bitcoin om verbruikspieken op zijn netwerk te beperken.

Als netbeheerder moet Elia  garanderen dat het telkens evenveel stroom op zijn netwerk plaatst als gezinnen en bedrijven verbruiken. Op piekmomenten - bijvoorbeeld huishoudens die bij een onverwachte koudegolf massaal de verwarming aanzetten - kan de groep zijn reserves aanspreken om zijn netwerk zo evenwichtig mogelijk te houden. Die reserves bestonden tot voor kort vooral uit gascentrales.

Maar door de opkomst van hernieuwbare energiebronnen wordt die evenwichtsoefening steeds moeilijker. De energieproductie van windmolenparken, zonnepanelen of biomassacentrales kan immers sterk schommelen. Om zeker te zijn van voldoende back-up, investeerde Elia eerder al in nieuwe technologieën, zoals grote batterij-installaties.  

Nu wil de stroomnetbeheerder onderzoeken of het ook de blockchain kan inzetten om zijn stroomnet te balanceren. In september start het bedrijf een proefproject om na te gaan of de technologie kan gebruikt worden om bepaalde verbruikscontracten beter op elkaar af te stemmen. Voor wie blockchain enkel kent als de technologie waarop de beruchte virtuele munt bitcoin draait, klinkt dat wellicht behoorlijk vreemd.

Geen digitaal geld

Maar blockchain biedt veel meer potentiële toepassingen dan enkel digitaal geld. Blockchain is niet alleen een datasysteem waarin meerdere partijen tegelijk bepaalde transacties kunnen verifiëren en opslaan. Het is ook een uitstekend platform om veel transacties automatisch te laten verlopen. In principe kan je als bedrijf of huishouden nu al uitpluizen welk tijdstip het voordeligst is om een energieverslindende machine te laten draaien of om je elektrische wagen op te laden. Maar dat is geen gemakkelijke oefening en ze vergt veel tijd. 

Het proefproject van Elia, dat drie maanden loopt, moet die verschillende processen beter in kaart brengen en onderzoeken hoe ze zo kunnen worden geautomatiseerd dat de stabiliteit van het stroomnetwerk verbetert. 

Elia werkt voor die oefening samen met het Leuvense blockchainbedrijf Settlemint en met het Antwerpse Actility, dat als stroomafschakelaar het verbruik van stroomverslindende machines regelt op momenten dat een netwerk overbelast is. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud