Elia mikt op kapitaalverhoging van 400 miljoen

©EPA

De Belgische hoogspanningsnetbeheerder wil dit jaar vers kapitaal ophalen. Dankzij nieuwe tariefregels wordt de inzet van eigen kapitaal straks meer beloond. Ook moet het geld dienen om de Nemo-stroomkabel naar het VK te financieren.

Het is de bedoeling de kapitaalverhoging nog dit jaar door te voeren en daarbij zo’n 400 miljoen euro op te halen, zei financieel directeur Catherine Vandenborre vrijdag tijdens een conferencecall voor analisten. Het exacte bedrag moet nog worden bepaald, maar zou ergens tussen 350 en 450 miljoen euro uitkomen.

Elia  had vorig jaar al aangekondigd werk te zullen maken van een kapitaalverhoging, maar details van de operatie waren tot nu niet bekend.

Met het geld wil Elia een deel van Nemo Link financieren, de nieuwe onderzeese stroomkabel naar het Verenigd Koninkrijk die sinds eind januari in gebruik is. De kabel met een capaciteit van 1.000 megawatt kostte in totaal 660 miljoen euro, waarvan de helft door Elia werd betaald en de helft door de Britse partner National Grid. De aanleg werd volledig gefinancierd met schulden, maar nu het project af is, wil Elia zoals voorzien een deel van de kabel met eigen vermogen financieren. Daarvoor is ruim 100 miljoen euro extra kapitaal nodig.

Eigen kapitaal extra beloond

Een tweede reden waarom Elia bij de aandeelhouders aanklopt, is de nieuwe tariefregelgeving die volgend jaar ingaat en loopt tot eind 2023. De nieuwe regels zullen vanaf 2020 een grotere inzet van eigen kapitaal belonen.

Anders dan bij de meeste bedrijven is de winst bij Elia niet het resultaat van de inkomsten en de kosten, maar hangt de opbrengst volledig af van het rendement dat de regulator toelaat. Iedere vier jaar legt de energiewaakhond CREG vast welke vergoeding Elia mag aanrekenen voor investeringen in de aanleg en uitbating van het Belgische hoogspanningsnet.

Meer eigen kapitaal zal met de nieuwe tariefregels een hoger rendement opleveren.

Volgend jaar verandert de berekeningsmethode. Een groter aandeel eigen kapitaal zal worden beloond met een hoger rendement. Nu krijgt Elia een verhoogde vergoeding voor 33 procent van het geïnvesteerde eigen vermogen in het Belgische hoogspanningsnet. Die drempel wordt volgend jaar opgetrokken tot 40 procent. Meer eigen kapitaal zal dus een hoger rendement opleveren. 

De exacte timing en het bedrag van de kapitaalverhoging liggen nog niet vast, benadrukt Elia. Sowieso moet de algemene vergadering, die op 21 mei plaatsvindt, eerst de operatie goedkeuren. Het is uitkijken wat de gemeentelijke hoofdaandeelhouder Publi-T doet, met momenteel een participatie van 44,97 procent in Elia. 

Hoger dividend

Elia kon vrijdag overigens mooie jaarcijfers voorleggen aan de aandeelhouders. De nettowinst nam in 2018 met een derde toe tot 275 miljoen euro en de aandeelhouders krijgen het vooruitzicht op een dividend van 1,66 euro per aandeel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud