Advertentie

Elia start kapitaalronde van 590 miljoen euro

Elia wil de komende jaren bijna 10 miljard euro investeren in nieuwe hoogspanningsinfrastructuur

De Belgische stroomnetbeheerder gaat bij zijn bestaande aandeelhouders geld bijtanken om verder te kunnen investeren in nieuwe projecten.

Zoals verwacht heeft de raad van bestuur van Elia Group snel werk gemaakt van een nieuwe kapitaalronde. De aandeelhouders hadden op de jaarvergadering vorige maand een mandaat gegeven om dit of volgend jaar een kapitaalversterking van 600 miljoen euro door te voeren. De raad van bestuur drukt nu op de knop, op een moment dat de beurskoers nog relatief hoog staat.

Concreet wil Elia tot 590 miljoen euro ophalen via een kapitaalronde met voorkeurrecht. Aandeelhouders zullen woensdag nabeurs één voorkeurrecht ontvangen per aandeel ze bezitten. Daarmee kunnen ze intekenen op twee nieuwe aandelen per 29 bestaande aandelen. Aandeelhouders die niet willen volgen of geen veelvoud van 29 aan Elia-aandelen bezitten, zullen die inschrijvingsrechten kunnen verhandelen.

De prijs van de nieuwe aandelen bedraagt 124,5 euro. Dat is een korting van 13 procent op de slotkoers van gisteren, 143 euro. Die korting is relatief beperkt voor een dergelijke grote operatie. Op de achtergrond speelt een minder goed beursklimaat mee en het feit dat de beurskoers van het bedrijf sinds maart al fors was gestegen. Om die reden hadden heel wat analisten het bedrijf van de kooplijstjes gehaald. Ter vergelijking, de prijs van de nieuwe aandelen is bijna 100 euro hoger dan bij de beursintroductie in 2005 (26,5 euro).

124,5
euro
Een nieuw aandeel zal 124,5 euro kosten.

Het management start vandaag met roadshows om beleggers warm te maken. De verwachting is wel dat er bij institutionele investeerders voldoende appetijt is om te investeren in Elia. Het bedrijf heeft met zijn stabiele en gereguleerde activiteiten en de rol in de energietransitie enkele troefkaarten en betaalt een dividend.

De Belgische gemeenten, die via Publi-T en Publipart het bedrijf controleren (48,14%), hebben al aangekondigd dat ze zullen intekenen om hun participatie op peil te houden. Andere grote bekende aandeelhouders zijn de groep Katoen Natie van Fernand Huts (9,96%) en Belfius Insurance (1%)

Energietransitie

Elia wil het geld gebruiken voor verdere investeringsprojecten in zijn twee kernmarkten België en Duitsland (50hertz) waar in de periode 2022-2026 voor 9,6 miljard euro aan nieuwe hoogspanningsinfrastructuur op de planning staat voor de versnelling van de energietransitie.

Elia financiert nieuwe projecten met 40 procent eigen middelen en 60 procent schulden. Die verhouding komt overeen met de norm die de regulatoren gebruiken om het toegelaten rendement te berekenen en leveren voor de aandeelhouders dus het beste resultaat op.

De kapitaalronde volstaat om de organische groei de komende jaren te financieren, zegt financieel directeur Catherine Vandenborre van Elia Group. Er is geen rekening gehouden met mogelijke overnames. Elia kondigde wel aan dat het zijn ervaring in het bouwen van offshore-infrastructuur voor windparken of onderzeese verbindingen met andere landen ook aanwenden buiten de Noordzee. CEO-Chris Peeters ziet onder meer kansen om die expertise in de Verenigde Staten aan te wenden.

In totaal zal Elia 4,74 miljoen nieuwe aandelen uitgeven. Dat komt neer op 6,9 procent van het bestaande aantal aandelen. Volgens CFO Vandenborre zorgt deze operatie niet echt voor een verwatering omdat het nieuwe geld moet dienen voor nieuwe projecten die ook kunnen profiteren van een gegarandeerd rendement. Elia behoudt zijn dividendpolitiek van een uitkering die mee stijgt met de inflatie.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.