Elia start zijn grootste project ooit in Duitsland

©Laif / REPORTERS

50Hertz, de Duitse dochter van Elia, heeft het startschot gegeven voor een megaproject in de Baltische Zee. Het heeft een order van 730 miljoen euro geplaatst voor de productie en plaatsing van onderwaterkabels om een windenergiepark aan te sluiten op het Duitse stroomnet.

Dat meldt Elia in zijn halfjaarrapport. 50Hertz gaat in de Baltische zee 40 kilometer nieuwe kabels leggen en die nog eens 3 kilometer doortrekken aan land. Alles samen goed voor 730 miljoen euro investeringen.

Bij eender welk bedrijf zou zo'n grote investering alvast op korte termijn op de resultaten wegen, maar niet zo bij 50Hertz. Integendeel. Meer investeringen betekent meteen meer winst voor de hoogspanningsnetbeheerder in Duitsland. Dat zit zo. 50Hertz is, net als Elia trouwens, van nature monopolist in eigen land. De toezichtshouders bepalen een 'billijk rendement' dat de monopolisten mogen halen. In Duitsland wordt 50Hertz op die manier beloond voor uitbreidingsinvesteringen.

Precies daarom blijkt de (gedeeltelijke) overname van 50Hertz ook een schot in de roos voor Elia. Het betaalde destijds 279 miljoen euro voor een belang van 60 procent. Intussen tekent 50Hertz al voor meer dan 60 procent van de groepswinst.

En dat belang zal waarschijnlijk nog verder toenemen. Enerzijds omdat de tarieven en dus de winst op de Belgische activiteiten deels afhangen van de Belgische tienjaarrente. Die staat momenteel op een historisch laag niveau en het ziet er niet meteen naar uit dat die gevoelig zal stijgen.

In Duitsland daarentegen zijn in het kader van de Energiewende nog miljarden investeringen nodig in het elektriciteitsnetwerk. Om de windparken aan te sluiten op land, en om kabels te trekken van het noorden (waar de meeste projecten in hernieuwbare energie zijn) naar de rest van Duitsland, waar de industriële grootverbruikers zitten.

De nettowinst van de groep Elia steeg in het eerste halfjaar met 22 procent tot 94,5 miljoen euro. Concrete prognoses voor dit jaar geeft het bedrijf niet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud