Elia trekt dividend op

©BELGA

Dankzij de bijkomende participatie in het Duitse 50Hertz krikte de Belgische hoogspanningsnetbeheerder zijn winst in 2018 op met 32 procent tot 275,2 miljoen euro.

De extra winst laat Elia  toe het dividend voor de aandeelhouders te verhogen. Terwijl vorig jaar nog 1,62 euro per aandeel werd uitgekeerd, mag de belegger zich dit jaar opmaken voor 1,66 euro.

Echt verrassen doet Elia daarmee niet, maar verrassingen liggen niet in de aard van de netbeheerder. Anders dan bij zowat alle andere bedrijven is bij de hoogspanningsnetbeheerder de winst niet het resultaat van inkomsten en kosten, maar hangt de opbrengst volledig af van het rendement dat de regulator toelaat. De netbeheerder heeft geen concurrenten en mag daarom op zijn activa een ‘toegelaten’ rendement boeken.

Bij ieder ander bedrijf zouden de investeringen op korte termijn ten koste gaan van de winst, maar Elia bevindt zich in een ander economisch universum.

Als monopolist biedt Elia een schaars goed aan beleggers: voorspelbaarheid. Op de Brusselse beurs werd het goedehuisvaderaandeel voor die voorspelbaarheid beloond met een koersstijging van 32 procent de voorbije twaalf maanden tot meer dan 63 euro. Daarmee is Elia een van de absolute uitblinkers in Brussel. 

Elia verhoogde vorig jaar zijn belang in de Oost-Duitse netbeheerder 50Hertz van 60 naar 80 procent. Het verwierf daardoor de volledige controle. De zet draagt ook bij tot de forse winstverhoging. Onder aan de lijn bleef in het boekjaar 2018 275,2 miljoen euro over, een toename met 32 procent. De winst per aandeel steeg van 3,42 naar 4,52 euro.

Energiewende

Zowel in België als in Duitsland investeert Elia fors om het net aan te passen aan de transitie naar hernieuwbare energie. Windmolens en zonnepanelen leiden tot een gedecentraliseerde elektriciteitsproductie en vragen veel meer flexibiliteit van het net. In België investeerde Elia vorig jaar een recordbedrag van 637 miljoen euro, terwijl 50Hertz 492 miljoen euro (+7%) pompte in de versterking van het net en de kabelverbindingen met de Ostwind-windmolenparken op zee.

Bij ieder ander bedrijf zouden die investeringen op korte termijn ten koste gaan van de winst, maar Elia bevindt zich in een ander economisch universum. Meer investeren betekent ook een toename van de activa waarop de regulator toelaat om winst te maken.

Bij de Belgische tak (Elia Transmission) sprongen de totale activa jaar op jaar van 5,4 naar 5,9 miljard euro en maakten de ‘toegestane’ opbrengsten een sprong van 851 miljoen euro in 2017 naar 959 miljoen vorig jaar. Dat resulteerde in 115 miljoen euro nettowinst, een toename met 11,5 procent. Vanuit 50Hertz vloeide vorig jaar 169 miljoen euro winst naar Elia.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud