Elke dag lekt 167 miljoen liter drinkwater weg in Vlaanderen

In 2019 verdween 61 miljoen kubieke meter drinkwater de grond in. ©ANP XTRA

In 2019 ging in Vlaanderen 61 miljoen kubieke meter drinkwater verloren door lekkende waterleidingen. Dagelijks verdwijnt zo 167 miljoen liter water, meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vrijdag.

Demir had vorig jaar al een vervolgaudit aangekondigd over lekverliezen bij de Vlaamse drinkwatermaatschappijen en de inspanningen die ze leveren om het probleem aan te pakken. In 2018 ging het om ongeveer 70 miljoen kubieke meter water.

Maar de nieuwe audit toont geen beterschap aan, zegt de minister. in 2019 ging het nog steeds om 70 miljoen kubieke meter, of 190 miljoen liter per dag. Van die 70 miljoen kubieke meter is zowat 61 miljoen toe te wijzen aan lekken in toevoer- en distributieleidingen, reservoirs en op de aftakkingen.

De rest is toe te schrijven aan niet-gefactureerd water, bijvoorbeeld voor het spoelen van leidingen na werken of het bluswater van de brandweer. De kostprijs van het totale waterverlies bedroeg in 2019 ongeveer 36 miljoen euro.

De drinkwatermaatschappijen moeten het veel beter doen dan vandaag het geval is.
Zuhal Demir
Vlaams minister van Omgeving

'De drinkwatermaatschappijen moeten het veel beter doen dan vandaag het geval is. We hebben in onze regio simpelweg de luxe niet om kostbaar drinkwater te verspillen. Er moet een tandje bijgestoken worden, zodat we effectief resultaat boeken', zegt Demir in een persbericht. Tegen 2025 wil ze grosso modo de lekverliezen gehalveerd zien.

Vlaanderen telt ongeveer 63.000 km waterleidingen en 22.300 km aansluitingen. Jaarlijks wordt in België 358 miljoen kubieke meter water geproduceerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud