portret

‘Elon Musk van de polder' wil Eneco kopen

De Nederlandse ondernemer Kees Koolen wil energieleverancier Eneco overnemen. In een vorig leven was hij CEO en eigenaar van Booking.com en het nummer twee van taxi-app Uber.

Wie wordt de nieuwe eigenaar van de in België actieve Nederlandse energieleverancier Eneco? Die vraag klinkt almaar luider sinds de 53 Nederlandse gemeentes die eigenaar zijn Eneco begin vorig jaar te koop hebben gezet.

Naast de oliereus Shell stelt nu ook de Nederlandse zakenman Kees Koolen zich kandidaat. Hij aast samen met andere ondernemers - verenigd in Het Groene Consortium - op Eneco. Het gaat om de eigenaars van Nederlandse groene-energiebedrijven, maar volgens de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad ook om het Australische investeringsfonds Macquarie en het Chinese conglomeraat Sumec.

Batterijfabriek

Koolen staat ook bekend als de ‘Elon Musk van de polder’. De reden is dat hij vorige zomer van plan was een erg grote batterijfabriek neer te poten op een voormalige Nederlandse luchthaven. Twee tot drieduizend mensen zouden daar niet alleen batterijen fabriceren, maar ook onderzoeken en ontwikkelen.

Als je alleen slechte dingen benoemt, kan ik over iedereen een slecht verhaal schrijven.
Kees Koolen
Ondernemer

Voor zijn ambitieuze plan zou Koolen 100 miljoen euro ophalen bij investeerders. De Nederlandse provincies Overijssel en Gelderland investeerden 7,5 miljoen euro.

Daar bleef het niet bij, want enkele maanden later kondigde Koolen aan dat hij zijn schouders mee zou zetten onder de bouw van een grote batterijfabriek in China. Die zou liefst 1,6 miljard euro kosten. Bij de aankondiging stonden de Nederlandse premier Mark Rutte en zijn Chinese tegenhanger Li Keqiang naast hem.

Vertraging

Maar enkele maanden later trok Koolen zich terug uit het bedrijf achter de twee grote projecten. Hij vond zowel in het binnen- als buitenland te weinig investeerders.

De batterijfabriek in Nederland komt er mogelijk niet, en zou zeker niet zo groot worden als in het oorspronkelijke plan. Aan de nieuwszender RTL Z zei Koolen dat hij blijft geloven in een batterijfabriek in de regio Twente, maar ‘op kleinere schaal’ en ‘met een jaar of twee vertraging’.

100.000 koeien

Het was niet de eerste keer dat Koolen zijn ambities voortijdig moest opbergen. In 2014 wou hij in Brazilië koeienstallen met 100.000 koeien openen. De embryo’s zou hij kweken op een boerderijcomplex in Nederland. Maar na heftig protest van buurtbewoners annuleerde hij de plannen.

Ik ben nog nooit iemand tegengekomen die minder slaapt dan ik.
Kees Koolen
Ondernemer

Na het mislukken van zijn batterijproject kreeg het imago van Koolen een deuk. Dat betreurt hij. ‘Ik denk dat Nederland ondernemers nodig heeft die hun nek uitsteken’, zei hij in de Volkskrant. ‘Wil je een ondernemerscultuur bevorderen, dan moet je de goede dingen bekijken. Als je alleen slechte dingen benoemt, kan ik over iedereen een slecht verhaal schrijven.’

Successen boekte hij zeker. Daarom bedraagt zijn vermogen volgens een schatting van het Nederlandse magazine Quote 130 miljoen euro. Het gros van dat geld verdiende hij door in 2005 de hotelboekingsite Booking.com te verkopen aan het Amerikaanse Priceline. Dat leverde 110 miljoen euro op. Vlak na de lancering van Booking.com in 1996 investeerde Koolen. Tussen 2001 en 2011 was hij ook CEO.

Uber

Hij zorgde er ook mee voor dat u vandaag in Brussel en andere grootsteden een Uber-taxi kunt nemen. Hij was tussen 2012 en 2017 het nummer twee van Uber. Nog voor hij er operationeel directeur werd, investeerde hij in het bedrijf.

In zijn vrije tijd racet Koolen. Hij won in 2017 de Dakar-rally op een zelfgemaakte quad. Slapen doet hij weinig: amper twee uur per nacht. ‘Ik ben nog nooit iemand tegengekomen die minder slaapt dan ik.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud