Eneco staat officieel te koop

Eneco verwekt en verdeelt groene energie. ©Hollandse Hoogte

De 53 Nederlandse gemeentes die energieproducent Eneco bezitten, zetten het bedrijf in de etalage. Een verkoop kan 3 tot 4 miljard euro opleveren.

De raad van bestuur en de eigenaars van Eneco, de Nederlandse producent en verdeler van groene energie, kondigden vandaag aan dat Eneco officieel te koop staat. Dat zat er al maanden aan te komen, maar door een dispuut tussen de raad van bestuur en de eigenaars van Eneco belandde het project op de lange baan.

Onenigheid

Eneco is in handen van 53 Nederlandse gemeenten, waaronder Rotterdam, Den Haag, Dordrecht en Zoetermeer. Toen ze aankondigden Eneco te willen verkopen, stootten ze op verzet van de directie, die werd gesteund door de raad van bestuur.

Er was onder andere onenigheid over hoe Eneco zou worden geprivatiseerd: door een beursgang of door een verkoop aan een concurrent. Ook wilden de directie en de raad van bestuur garanties over de werkgelegenheid en het groene karakter van het bedrijf na een overname. Die zijn er nu.

53
Eigenaar
Eneco is in handen van 53 Nederlandse gemeenten.

Eneco is volgens experts tussen 3 en 4 miljard euro waard.

In de sector wordt volop gespeculeerd over mogelijke kandidaat-kopers. Zo viel de naam van de Nederlandse oliereus Shell al.

Ook Engie  zou een koper kunnen zijn. Deze week kondigde het bedrijf aan opnieuw te kijken naar overnames van bedrijven die actief zijn met duurzaam verwekte energie.

Eneco is ook actief in België. Na marktleider Engie en EDF Luminus is het de grootste energieleverancier in ons land.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud