Energiecentrale Langerlo gaat in het najaar tegen de grond

De energiecentrale van Langerlo. ©Rudi Van Beek / ID

De leegstaande energiecentrale in Langerlo bij Genk wordt binnenkort afgebroken. Op de site van 22 hectare wordt ruimte vrijgemaakt voor nieuwe bedrijven, meldt de VRT vrijdag.

Midden mei had het het Luxemburgse bedrijf BTK nog plannen bekendgemaakt om twee nieuwe gascentrales te bouwen in Langerlo. Dat zou met steun uit Qatar gebeuren. Eind mei ontkende Qatargas echter dat het betrokken was bij het miljardenproject. Er was ook sprake van de bouw van twee centrales in Vilvoorde.

We hebben niets meer gehoord van BTK. Ik ga er dan ook van uit dat het project niet meer doorgaat op de site van Langerlo.
Wim Dries (CD&V)
Burgemeester Genk

'BTK had ons beloofd dat er tegen 15 juni duidelijkheid zou zijn, maar we hebben er niets meer van gehoord. Ik ga er dan ook van uit dat het project niet meer doorgaat op de site van Langerlo', zegt Wim Dries (CD&V), de burgemeester van Genk.

Het is wel duidelijk dat de afbraakwerken van de centrale van Langerlo in het najaar starten. 'De bedoeling is dat die 22 hectare aan industrieterrein beschikbaar wordt voor nieuwe bedrijven', zegt Dries. 'De afbraakwerken gebeuren door een Genkse firma, en daarna zullen we moeten bekijken welke nieuwe bedrijven zich daar willen vestigen.'

Onduidelijkheid

Er heerst grote onduidelijkheid over het project van BTK om vier nieuwe gascentrales te bouwen in ons land. De plannen werden midden mei aangekondigd, het ging om een investering van 2,5 miljard euro, maar sindsdien bewoog er amper iets. Bij de federale overheidsdienst (FOD) Economie, die bevoegd is voor het leveren van de vergunningen, luidt het dat er over de site in Vilvoorde nog één keer een contact is geweest.

Een formele vergunningsaanvraag is nog niet ingediend. Chantal De Pauw, de woordvoerster van de FOD Economie, wijst erop dat er ook nog een omgevingsvergunning vereist is.

De hoogspanningsnetbeheerder Elia berekende onlangs dat er vanaf de winter van 2022-2023 een structureel stroomtekort dreigt en dat dus dringend moet geïnvesteerd worden in extra productiecapaciteit.

'Ik heb niet de indruk dat het dossier dood is, maar er is evenmin vooruitgang geboekt', zegt De Pauw. Of de plannen voor twee nieuwe gascentrales in Vilvoorde doorgaan, blijft onzeker. Bij het bedrijf EG Luxemburg, een filiaal van BTK Invest, wordt niet gereageerd. Het bedrijf zei in mei dat het de steun had van Qatar, maar Qatargas ontkende enkele weken later betrokken te zijn bij het project.

De bouw van nieuwe gascentrales is belangrijk voor de energiebevoorrading in ons land. Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, berekende onlangs dat er vanaf de winter van 2022-2023 een structureel stroomtekort dreigt en dat dus dringend moet geïnvesteerd worden in extra productiecapaciteit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud