Energiegroep Mega lonkt naar telecom

Michael Corhay van Mega. ©Marco Mertens

De Luikse stroomleverancier Mega, de grootste onafhankelijke Belgische speler op de markt, maakt zich na een razendsnelle groei in België op voor een offensief in Frankrijk. Met de hulp van een Nederlands duo dat nu meer dan de helft van de Mega-aandelen in handen heeft.

De Luikse energieleverancier Mega brak dit jaar door als grote speler en groeide tot 415.000 klanten. Het bedrijf dat opgericht werd door Michael Corhay en Thomas Coune kon eind 2018 profiteren van de crisis op de elektriciteitsmarkt. Doordat de groothandelsprijzen sterk stegen, kwamen veel sectorgenoten in moeilijkheden.

Eerst viel de stroomleverancier Belpower om, nadien de dienstverlener Anode. De val van Anode, dat de stroominkoop en andere taken voor kleine stroomleveranciers achter de schermen regelde, luidde ook het einde in van veel van zijn klanten. Mega kon snel schakelen en haalde de klantenbestanden binnen van vijf kleine leveranciers: Belpower, Enovos, Comfort Energy, Energy People en Zeno.

Budgetspeler

Omdat een groot deel van die klanten pas dit jaar werden overgezet, kende Mega in 2019 een enorme groei. De omzet zal dit jaar uitkomen op 230 miljoen euro, een veelvoud van de 92 miljoen euro in 2018. Winstcijfers zijn nog niet bekend, maar die zijn traditioneel erg laag bij Mega. Het bedrijf profileert zich als budgetspeler en kan die claim hardmaken door met zeer lage marges genoegen te nemen. Vorig jaar boekte Mega 1,3 miljoen euro nettowinst.

Met honderdduizenden klanten is Mega de grootste onafhankelijke speler in een energiemarkt die gedomineerd wordt door vijf filialen van buitenlandse groepen. Engie, Luminus en Lampiris zijn onderdelen van Franse groepen, Eneco Belgium heeft een Nederlandse moeder en Essent ressorteert onder het Duitse Innogy/E.ON.

We zijn goed in het beheren van grote groepen retailklanten. Wat we voor energie doen, kunnen we ook voor andere activiteiten zoals telecom.
Michael Corhay
CEO van Mega

Mega profileert zich als Belgisch bedrijf, maar het aandeelhouderschap kleurt almaar meer Nederlands. ‘Mega is in Nederlandse handen’, kopte de website De Rijkste Belgen donderdag naar aanleiding van de oprichting van een nieuwe koepelholding: Mega Group International.

Daarin hebben de Nederlandse ondernemers Theo de Rooij en Pieter Schoen een belang van 59 procent tegenover ruim 22 procent voor Corhay en 18 procent voor Coune. Dat doet vermoeden dat het Nederlandse duo, dat betrokken was bij de Nederlandse stroomleverancier NLE, nu bij Mega aan de touwtjes trekt. Begin dit jaar kochten ze de Mega-aandelen van Laurent Minguet (ex-EVS) over, goed voor een belang van 38 procent.

Aan De Tijd zegt Corhay dat hij samen met Coune nog altijd de controle heeft: ‘We hebben een calloptie op 10 procent van het kapitaal en controleren zo 50,6 procent.’

Extern kapitaal

Bij de oprichting van de nieuwe holding werd niet alleen Mega ingebracht, dat op 119,3 miljoen euro wordt gewaardeerd, maar ook de Franse vestiging die zo’n 20.000 klanten telt. Ook het IT-bedrijf Gangs of Geeks en het callcenter Happy Bees, twee bedrijven die veel voor Mega werken, zitten nu onder de nieuwe holding. Die werd opgericht om verdere groei te vergemakkelijken, zegt Corhay.

‘Met zo’n holding kunnen we gemakkelijker extern kapitaal zoals bankleningen aantrekken’, zegt de CEO van Mega. ‘We willen vooral in Frankrijk groeien. Het potentieel op een vijftal jaar is daar groter dan wat we nu in België hebben. Maar er zal wel wat kapitaal voor nodig zijn.’ In Frankrijk hebben de voormalige staatsmonopolisten EDF en Engie nog altijd een groot deel van de elektriciteits- en gasmarkt in handen, met de oliereus Total als belangrijke uitdager.

Daarnaast kijken de vier ondernemers van Mega naar aanverwante activiteiten. ‘We zijn goed in het beheren van grote groepen retailklanten, van marketing tot facturatie. Wat we voor energie doen, kunnen we ook voor andere activiteiten zoals telecom’, zegt Corhay. Telecom is geen onbekend terrein voor de Nederlandse aandeelhouders. De Rooij was een van de oprichters van de Nederlandse operator Youfone.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud