Energiehandicap vooral bij grote stroomverbruikers

©Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Industriebedrijven met een zwaarwegend elektriciteitsverbruik ondervinden in ons land een concurrentienadeel. Voor bedrijven met een beperkt stroomverbruik daarentegen ligt de energiefactuur lager dan in onze buurlanden.

Lang niet alle industriebedrijven in ons land kampen met dure energierekeningen. Tot die genuanceerde bevinding komt de energiewaakhond CREG op basis van een studie die voor het vierde jaar op rij besteld werd bij de consultant PwC. Er is enkel een concurrentienadeel voor de elektro-intensieve industriebedrijven, waarbij elektriciteit zwaar doorweegt in de kosten. Bedrijven waar elektriciteit daarentegen maar een klein deel uitmaakt van de totale uitgaven, genieten net een energievoordeel ten opzichte van concurrenten in onze buurlanden.

Overheden kennen verschillende belastingvoordelen en netkortingen toe aan grootverbruikers naargelang hun omvang en verbruik.

Overheden kennen verschillende belastingvoordelen en netkortingen toe aan grootverbruikers. Daardoor ontstaat een zeer divers beeld afhankelijk van de omvang van een bedrijf en het aandeel dat elektriciteit inneemt in de totale operationele kosten. 

Voor elektriciteit betalen de kleinste industriële verbruikers (10 en 25 GWh per jaar) meer dan hun tegenhangers in Nederland. Zij die 100 gigawattuur per jaar verbruiken, betalen meer dan hun Franse concurrenten en bedrijven met een verbruik van 500 gigawattuur betalen meer dan hun Duitse tegenhangers.

Grootverbruikers

De studie van de CREG nuanceert het verhaal van Febeliec, de federatie van grote energieverbruikers. Die becijferde recent nog dat de stroomfactuur voor Belgische industriële bedrijven 15 tot 34 procent hoger ligt dan in onze buurlanden. Anders dan de Febeliec-studie houdt de CREG rekening met een grotere diversiteit aan verbruiksprofielen, de hoge energieprijzen in het VK en de relatief lage gasfactuur die een deel van het concurrentienadeel voor elektriciteit compenseert.

‘We zien dat vooral de elektro-intensieve bedrijven een competitief nadeel ondervinden’, zegt Laurent Jacquet, directeur prijscontrole bij de CREG. ‘Bij de niet-intensieve elektriciteitsverbruikers is de situatie omgekeerd. Zij betalen net minder voor hun stroom dan gelijkaardige bedrijven in de ons omringende landen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud