Energieministers raken het eens over kernuitstap

©Hollandse Hoogte / David Rozing

De vier energieministers zijn klaar met het energiepact dat de lijnen voor de energietoekomst uitzet. Ze stellen voor om de kernuitstap zoals gepland in 2025 uit te voeren.

De energieministers hebben hun werk afgerond en zijn klaar met het interfederale energiepact, zo verklaarde de Waalse minister van Energie Jean-Luc Crucke. Hij wil de teksten donderdag ter goedkeuring voorleggen aan zijn regering. ‘De eerste worp is klaar. Nu volgen gesprekken binnen de regering’, klinkt het ook op het kabinet van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD).

De eerder geplande kernuitstap in 2025 blijft gehandhaafd in het akkoord, hoewel daar de voorbije weken heel wat kritiek op kwam. De Belgische kerncentrales zullen op lange termijn vervangen worden door groen energie, maar tot dat mogelijk is, zal beroep worden gedaan op aardgascentrales.

In het akkoord staan volgens de krant Le Soir ook plannen om tegen 2050 alle stroom uit hernieuwbare energie te halen. Dat is mogelijk door fors in te zetten op een daling van het verbruik en te investeren in opslag van elektriciteit. Bij gebouwen zullen de isolatienormen strenger worden worden fossiele brandstoffen zoals stookolie en aardgas de komende decennia verbannen.

Elektrisch rijden

Ook voor mobiliteit wordt er gekeken naar het afbouwen van olieproducten. Om elektrisch rijden mogelijk te maken komt er een publiek oplaadpunt per tien wagens. Tegen 2030 zouden de helft van de verkochte wagens geen CO2 mogen uitstoten. Door de invoering van een koolstoftaks zal het verbruik van fossiele brandstoffen worden ontmoedigd.

De vier minister hebben dan wel een akkoord, maar daarmee is er nog geen energiepact. Parlementsleden van de N-VA en voorzitter Bart De Wever hebben zich de voorbije maanden verzet tegen de sluiting van de kernreactoren in 2025. Het is uitkijken of die partij dit standpunt ook zal doortrekken in de Vlaamse en federale regeringen waar de N-VA meer aan het roer zit.

‘Er is pas een pact als iedereen akkoord is’, klinkt het op het kabinet-Tommelein. Met andere woorden, de N-VA heeft de sleutels in handen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud