Advertentie

Engie brengt laadpalendochter naar Amerikaanse beurs

Electrabel-moeder Engie nam het Nederlandse laadpalenbedrijf EVBox in 2017 over. ©EV-Box

De Nederlandse laadpalengroep EVBox trekt naar New York Stock Exchange via een combinatie met een blancochequebedrijf. Eigenaar Engie zal een restbelang van 40 procent aanhouden.

Als alles goed gaat, wordt de Vlaming Kristof Vereenooghe begin volgend jaar CEO van een aan NYSE genoteerde laadpaalgigant. Het bedrijf EVBox, dat Vereenooghe sinds 2015 uitbouwde tot een speler met 190.000 laadpunten in 70 landen, gaat samen met het blancochequebedrijf TPG Pace Beneficial Finance.

Dat is een zogenaamde SPAC (Special Purpose Acquisition Company), een lege vennootschap die naar de beurs trekt om daarna een overname te doen met het geld dat wordt opgehaald bij beleggers. Voor het overgenomen bedrijf is zo'n transactie een snellere route naar een beursnotering dan via de klassieke en omslachtige introductie met prospectus. SPAC's zijn in de VS immens populair en braken dit jaar alle records.

€800 miljoen
Ondernemingswaarde
EVBox Group wordt gewaardeerd op ruim 820 miljoen euro.

TPG Pace Beneficial Finance waardeert EVBox bij de overname op een ondernemingswaarde van 969 miljoen dollar (ruim 800 miljoen euro). Het blancochequebedrijf betaalt EVBox-eigenaar Engie in contanten én aandelen. Daardoor zal het Franse moederbedrijf een belang van ruim 40 procent in het beursgenoteerde fusiebedrijf bezitten. Engie nam het in Nederland gevestigde EVBox in 2017 over. Het personeelsbestand vertienvoudigde sindsdien tot 650 mensen.

Explosieve groei

Maar het blancochequebedrijf zal nog 425 miljoen dollar aan contant geld overhouden om de groei van EVBox te blijven ondersteunen. Michael MacDougall, de voorzitter van TPG Pace, verwacht dat de markt voor laadinfrastructuur de komende jaren 'een explosieve groei zal ervaren door groene groene initiatieven van overheden, grote bedrijven, de auto-industrie en consumenten'. Hij wijst er op dat EVBox een 'duidelijke leider is in Europa met het beste aanbod van laadstations'. De groep heeft ook een belangrijke softwaredivisie Everon.

EVBox heeft nooit veel gegevens vrijgegeven. In een presentatie van TPG Pace voor investeerders klinkt het dat de omzet dit jaar zal uitkomen op 70 miljoen euro. Volgend jaar zou dat moeten groeien naar 120 miljoen euro. Het jaar nadien wordt gemikt op 225 miljoen euro. Vanaf 2023 zou het bedrijf 'EBITDA breakeven' zijn, wat betekent dat de brutobedrijfswinst niet meer rood kleurt. Vorig jaar liep het nettoverlies op tot 39 miljoen euro.

Beleggers reageren euforisch op de deal. In de nabeurshandel verdubbelde het aandeel van de beursschelp TPG Pace Benefical Finance van 11 naar meer dan 22 dollar.

TPG Pace is de 'SPAC-fabriek' van de Amerikaanse private equitygroep Texas Pacific Group (TPG). Die is bij ons bekend als voormalige aandeelhouder van luierfabrikant Ontex.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud