'Engie broedt op groot hervormingsplan'

Isabelle Kocher, CEO van Engie ©Jonas Lampens

De energieleverancier zou van plan zijn activiteiten af te bouwen en voor 1 miljard euro kosten te besparen.

Dat meldt het persagentschap Reuters. Engie  maakt volgende week donderdag zijn jaarresultaten bekend. Op hetzelfde moment zouden CEO Isabelle Kocher en de nieuwe voorzitter Jean-Pierre Clamadieu ook een nieuw meerjarenplan voorleggen. 

De kern van dat plan is: geografisch inkrimpen, kosten besparen en meer focussen op hernieuwbare energie en energienetwerken.

Engie is actief in een 70-tal landen en maakt zich op om dat aantal in te krimpen. Het zou nadrukkelijk naar Oost-Europa kijken. Kocher wil bovendien voor 1 miljard euro kosten besparen, schrijft Bloomberg. Dat komt boven op de 1,3 miljard euro kostenknip tijdens de voorbije drie jaren. 

Tegelijk kijkt Engie uit naar overnames. Het zou in eerste instantie mikken op expansie in hernieuwbare energie en energie-infrastructuur. Engie wordt onder andere genoemd als potentiële koper van Eneco. Andere mogelijke doelwitten zijn volgens Reuters een Braziliaanse uitbater van gaspijpleidingen en de hernieuwbare-energiedivisie van het Portugese EDPS.

Het idee is om Engie te stroomlijnen en zo aantrekkelijker te maken voor aandeelhouders. Het Franse bedrijf wordt nu nog beschouwd als een conglomeraat, waarop beleggers typisch een korting toepassen. Het resultaat is dat het onder zijn boekwaarde noteert. 

Engie is in ons land de eigenaar van Engie Electrabel, de vroegere monopolist die onder meer de Belgische kerncentrales uitbaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud