Advertentie

Engie haalt Braziliaanse miljardendeal binnen

Een gaspijpleiding in het Amazonewoud. ©AFP

De Franse eigenaar van Electrabel legt miljarden op tafel voor een netwerk van 4.500 kilometer gaspijpleidingen in Brazilië.

Een consortium met de Franse energiereus Engie koopt het Braziliaanse gastransportbedrijf Transportadora Associada de Gas (TAP) voor 8,6 miljard dollar (7,7 miljard euro). Het gaat om 4.500 kilometer pijpleidingen, goed voor bijna de helft van de Braziliaanse aardgasinfrastructuur.

Met de overname, de grootste sinds Isabelle Kocher het roer als CEO overnam van Gérard Mestrallet, verlegt de Franse energiereus zijn focus nog iets meer buiten Europa. Dat Kocher haar oog liet vallen op Brazilië is niet verwonderlijk. De groep is er al decennia een belangrijke speler in de productie van elektriciteit in waterkrachtcentrales. Het productiepark van ruim 10.000 megawatt is er een fractie groter dan dan van Engie Electrabel in ons land.

Pijplijnen zijn gereguleerde activa. Ze bieden een redelijk stabiele opbrengst en zijn zo voorspelbaarder dan de inkomsten uit de productie en verkoop van stroom en gas die erg volatiel kunnen zijn. Met de investering in pijpleidingen wil Engie zich ook voorbereiden op de energietransitie in Brazilië. Aardgas is een fossiele brandstof, maar wanneer vervuilende bronnen als olie en steenkool worden vervangen door aardgas, daalt de CO2-uitstoot.

Schuld

Opmerkelijk is dat Engie voor deze megadeal 'maar' 1,6 miljard euro op tafel moet leggen. Hoe dat komt? Om te beginnen koopt het consortium slechts 90 procent; de verkoper Petrobras behoudt een belang van 10 procent. Daarnaast wordt voor 70 procent van het overnamebedrag gerekend op schulden. 

Door te werken met een consortium kan Engie de eigen inleg verder drukken. Het Canadese pensioenfonds La Caisse neemt als financiële partner 31,5 procent voor zijn rekening. Het belang van 58 procent voor Engie is dan weer in twee opgedeeld: een rechtstreeks belang en een participatie die aangehouden wordt door het beursgenoteerde Braziliaanse filiaal Engie Brazil Energie, het vroegere Tractebel Energia. 

Fluxys

Dat Engie La Caisse kon aantrekken als financiële partner is opmerkelijk. Het pensioenfonds, dat voluit la Caisse de dépôt ét placement du Québeq (CDPQ) heet, is de jarenlange partner van de Belgische gemeenten in de gasnetbeheerder Fluxys. De Canadezen hebben een belang van 20 procent in Fluxys.

Dankzij de financiële steun van La Caisse kon Fluxys uitgroeien tot een van de grootste gasnetbedrijven in Europa én een grote concurrent van Engie, dat ook in Europa zijn gasnetdivisie uitbouwt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud