Engie overweegt beursgang Electrabel

©BELGA

De Franse energiereus Engie (GDF Suez) wil zijn Belgische en Nederlandse activiteiten, bekend onder de merknaam Electrabel, afzonderlijk naar de beurs brengen. Dat schrijft het Franse magazine La Lettre de L'Expansion. De Tijd kreeg bevestiging dat het project op tafel ligt.

Door de Benelux-activiteiten (Electrabel) afzonderlijk naar de beurs te brengen zou Engie willen anticiperen op de stijgende kosten bij de zeven Belgische kerncentrales. Een woordvoerder van Electrabel 'wenst niet te reageren op de marktgeruchten'. Bij Engie wil men evenmin reageren.

'Het project hangt af van een reeks voorwaarden', weet een kenner van het dossier. 'Er moet eerst een akkoord zijn rond de nucleaire problematiek en rond de rendabiliteit van de elektriciteitscentrales. En ook belastingsgewijs - over de door Engie fel gecontesteerde nucleaire taks - moet er klaarheid komen.' Het lijkt dan ook een project op de lange termijn.

De vraag is ook wat Engie in een beursgenoteerd Electrabel zou willen onderbrengen of houden. Enkel de activiteiten in de Benelux of ook de internationale activiteiten (Braziliƫ, het Midden-Oosten, de VS, enzovoort).

Volgens La Lettre de L'Expansion zou de Franse groep nieuwe investeerders - waaronder de Belgische staat - willen laten toetreden tot het kapitaal van de energieproducent. 

Een woordvoerder van premier Charles Michel (MR) laat aan De Tijd weten niet op de hoogte te zijn van de plannen.

De staatsholding FPIM besliste vorig jaar meer te focussen op infrastructuur, netwerken en innovatie. Een investering in een bedrijf als Electrabel zou daar in kunnen passen. De FPIM bezit al een minderheid van de gasnetbeheerder Fluxys.

Vorig leven

Electrabel noteerde in een vorig leven al op de beurs van Brussel. Suez lanceerde in 2005 een openbaar overnamebod op Electrabel. Het uitrookbod volgde twee jaar later. In 2008 fuseerde Suez met het Franse Gaz de France tot GDF Suez.

De overname van de Belgische elektriciteitsproducent mondde uit in een juridisch gevecht van Engie met Deminor. Het advieskantoor was naar de rechter gestapt omdat het vond dat het toenmalige Suez te weinig had betaald om de minderheidsaandeelhouders uit te kopen. De rechtbank verklaarde de vraag van Deminor uiteindellijk ontvankelijk maar ongegrond.

Twee 'Ć©lectriciens'

De Franse energiereus EDF besliste onlangs om zijn Belgische dochter EDF Luminus - zeer tegen zin van de Belgische minderheidsaandeelhouders, de gemeenten - naar de beurs te brengen.

Indien de operatie doorgaat en de beursplannen van Electrabel zich concretiseren, dan zou de Brusselse beurs op termijn wel eens twee genoteerde elektriciteitsproducenten kunnen herbergen.

Kerncentrales

Engie boekte in 2014 een omzet van 74,7 miljard euro en een operationele kasstroom (ebitda) van 12,1 miljard euro. Mede door het stilliggen van de kerncentrales Doel 3 en 4 en Tihange 2 daalde de operationele kasstroom voor de Europese energie-activiteiten in het eerste kwartaal van dit jaar met 29,2 procent tot 2 miljard euro.

Het federale parlement zette twee weken geleden na felle discussies het licht op groen voor een levensduurverlenging met 10 jaar van de oudste kerncentrales. Doel 1 en 2 mogen daardoor tot 2025 stroom produceren. Bij politici heerste vooral onvrede dat minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) lange tijd weigerde een geheim akkoord over de levensduurverlenging tussen de staat en energieproducenten Electrabel en EDF publiek te maken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud