Engie rekent niet meer op openhouden kerncentrales

©EPA

De Franse energiegroep Engie rekent er niet langer op dat de Belgische kerncentrales na 2025 nog geld opbrengen. Bij de bekendmaking van de jaarresultaten vrijdag zal de groep een waardevermindering aankondigen van 1,9 miljard euro op de Belgische kerncentrales.

Dat schrijft de Franse zakenzender BFM Business en is bevestigd aan De Tijd. Engie brengt zo haar boekhouding in lijn met de doelstelling van de regering om tegen eind 2025 de zeven Belgische kerncentrales te sluiten.

Volgens BFM vond onlangs overleg plaats tussen de top van Engie en de Belgische regering. Beide partijen zouden er akte hebben genomen van de sluiting van de kerncentrales tussen 2022 en 2025, zoals vastgelegd in de wet op de kernuitstap. Engie zal de langetermijninvesteringen stopzetten en een waardevermindering slikken die rekening houdt met de definitieve sluiting van zijn nucleair park eind 2025.

De ingreep is een boekhoudkundige operatie, zegt een bron dicht bij het dossier. ‘De kans op een levensduurverlenging voor de kerncentrales wordt met de dag kleiner. In de boekhouding moet de waardering van de nucleaire activa aan die realiteit aangepast worden.’

Engie Electrabel voerde sinds 2018 voor 1,6 miljard euro nucleaire afboekingen door. Alleen voor de twee jongste centrales Doel 4 en Tihange 3 werd nog gerekend op 20 jaar extra inkomsten, goed voor een waardering van 1,9 miljard euro.

Kernuitstap

Voor premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) kan de zet niet echt als een verrassing komen. Engie hamert er al maanden op dat een beslissing ten laatste eind vorig jaar genomen had moeten zijn. Anders konden de onderhoudsinvesteringen, de aankoop van uranium en de aanpassing van de regelgeving niet meer op tijd worden afgerond.

De volledige kernuitstap is het plan A geworden, een levensduurverlenging het plan B.

Thierry Saegeman, de nucleaire directeur bij Engie Electrabel, zei in november dat het bedrijf niet langer zou investeren in de voorbereiding van een levensduurverlenging. Die interne videoboodschap lokte felle reacties uit, waarna de communicatiedienst bijstuurde dat zowel de piste van de sluiting als die van een levensduurverlenging openlag.

Engie lijkt zich intussen almaar nadrukkelijker in te schrijven in de koers van de regering. De volledige kernuitstap is nu het plan A geworden en een levensduurverlenging is naar de achtergrond geschoven als plan B. De regering rekent op het subsidiemechanisme (CRM) dat investeringen in vervangcapaciteit en nieuwe gascentrales aanmoedigt. Alleen als blijkt dat de subsidies niet volstaan om de bevoorrading te verzekeren, kan ze tegen eind dit jaar alsnog oordelen dat twee kerncentrales mogen openblijven.

Levensduurverlenging

Hoewel een beslissing eind dit jaar te laat komt, is voor Engie nog niets finaal uitgesloten. Als de regering dat vraagt en aan de juiste voorwaarden wordt voldaan, kan het bedrijf een levensduurverlenging in gang zetten voor de twee jongste centrales. De kans is dan wel groot dat België in de winter van 2025-2026 enkele maanden zonder kernenergie valt, tot de vernieuwingswerken klaar zijn.

De woordvoerders van zowel Engie als van Tinne Van der Straeten wensten niet te reageren op onze vragen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud