Engie trekt zich terug uit zo'n 20 landen

©EPA

Het Franse energiebedrijf wil tegen eind 2021 800 miljoen euro besparen en zet voor 6 miljard euro aan activa in de etalage.

Het moederbedrijf van het Belgische Electrabel gaat met de grove borstel door de activiteiten en zet een groot besparingsprogramma voor de komende drie jaar op poten. Dat maakte Engie  donderdagochtend bekend bij de presentatie van de jaarresultaten. De groep gaat focussen op de belangrijkste 20 landen en zal zich terugtrekken uit zo'n 20 landen waar de groep weinig present is en die niet als prioritair worden gezien.

CEO Isabelle Kocher gaat de energiegroep meer focussen op hernieuwbare energie, energiediensten en infrastructuur. Nadat in de voorbije drie jaar al voor 14 miljard euro aan activiteiten werden afgestoten - vooral de verkoop van vervuilende kolencentrales - wil Engie de komende drie jaar opnieuw voor 6 miljard euro activa van de hand doen.

-736 miljoen euro
kerncentrales
Door de problemen met de Belgische kerncentrales werd de brutobedrijfswinst (ebitda) van 550 miljoen euro in 2017 in de Benelux vorig jaar omgebogen in een verlies van 186 miljoen euro.

Tussen 2019 en 2021 plant de Franse energiegroep voor 11 à 12 miljard euro aan uitbreidingsinvesteringen. Daarvan gaat 2,3 à 2,8 miljard euro naar hernieuwbare energie, die voor 9 gigawatt extra capaciteit moet zorgen.

Hoewel Engie nog niet bekendmaakt uit welke landen het zich terugtrekt, blijft België buiten schot. Met 6 miljard euro omzet is België op Frankrijk na de belangrijkste markt voor Engie. Ons land vertegenwoordigt een tiende van de wereldwijde omzet. Kocher heeft al meermaals laten verstaan dat België tot de kernmarkten behoort.

Belgische kerncentrales wegen op de winst

De omzet van Engie steeg in 2018 met 1,7 procent naar 60,6 miljard euro, maar de problemen met de Belgische kerncentrales wegen op de resultaten. De ruime bedrijfswinst (ebitda) bleef hangen op 9,2 miljard euro (+0,4%), en onderaan de lijn kende Engie een forse terugval. De nettowinst daalde met 22 procent tot 1 miljard euro in 2018.

2020
Dividend
Engie gaat vanaf 2020 nog slechts één keer per jaar een dividend betalen.

Omdat in het najaar slechts één van de zeven Belgische kerncentrales draaide, belandde Engie in de Benelux diep in de rode cijfers. De brutobedrijfswinst (ebitda) van 550 miljoen euro in 2017 werd vorig jaar omgebogen in een verlies van 186 miljoen euro, door de problemen met de Belgische kerncentrales - die vorig jaar de helft van de tijd stil lagen.

Engie verwacht dat de nucleaire activiteiten stabiliseren nu er weer vooruitzicht is op een betere beschikbaarheid van de kerncentrales. Toch zijn niet alle problemen achter de rug. Ook komende winter zullen drie centrales stilliggen voor bijkomende inspectie- en onderhoudswerken.

Dividend

Zoals reeds aangekondigd zullen de aandeelhouders voor het boekjaar 2018 een brutodividend van 75 eurocent per aandeel ontvangen. Omdat Engie vanaf 2020 geen tussentijds dividend meer gaat uitkeren, zal op de algemene vergadering van 17 mei een uitzonderlijk dividend van 37 eurocent per aandeel worden voorgelegd. Met die overgangsmaatregel kan Engie vanaf 2020 dan het volledige jaardividend in één keer uitbetalen. Op middellange termijn wil het nutsbedrijf tussen 65 en de 75 procent van de recurrente nettowinst uitkeren aan de aandeelhouders. Voor 2019 verwacht Engie aan de bovenkant van die vork uit te komen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud