Advertentie
Advertentie

Engie wil af van risico's Electrabel

De kerncentrale van Tihange ©ANP

De energiereus Engie heeft plannen om de omvang van Electrabel fors in te krimpen en zijn nucleaire risico's te beperken.

Het bericht dat de Franse energiereus Engie  zich een dividend van 1,6 miljard euro liet uitkeren door zijn Belgische kroonjuweel Electrabel maakt veel reacties los. Minister van Energie Marie-Christine Marghem eist binnen een week duidelijkheid. Bij de groenen luidt het dat Engie de insolvabiliteit van Electrabel aan het organiseren is. Electrabel kijkt aan tegen enorme kosten voor de afbraak en de ontmanteling van de kerncentrales. Electrabel ontkent dat: er staat voor 32 miljard euro activa in de boeken, klinkt het.

Maar de redactie vernam dat in Parijs een nog veel groter plan werd uitgetekend om het risico van Engie bij Electrabel te verminderen. Dat plan bevat een drastische vermindering van de perimeter van Electrabel én een strikt kader rond de nucleaire provisies.

Engie wil zich beschermen tegen de nucleaire provisies die als een zwaard van Damocles boven het bedrijf hangen. Tegelijk wil de Franse energiereus zijn risicoprofiel verbeteren en zijn beurskoers opkrikken. Die staat nog altijd op een erg laag niveau en dat verontrust de aandeelhouders, die morgen samenkomen voor de aandeelhoudersvergadering.

Nucleaire provisies

De uitstap uit kernenergie, of die nu in 2025 of later plaatsvindt, zal een bom geld kosten. Voor de ontmanteling van de reactoren in Doel en Tihange en het beheer van het radioactief afval moet Electrabel provisies aanleggen. Momenteel gaat het om ruim 10 miljard euro. De som die in totaal nodig is voor de kerncentrales en enkel andere hoogradioactieve site schoon te maken schat de overheidsinstelling Niras op ruim 15 miljard euro.

De grote vraag is of die inschatting wel correct genoeg is. Er is kritiek op het gebruikte scenario, waarbij de gebruikte kernbrandstof 200 meter onder de grond geborgen zal worden. Andere landen gaan uit van scenario's waarbij het afval veel dieper wordt opgeslagen. Als België zijn afval ook veel dieper opslaat, zal dat mogelijk miljarden meer kosten. De extra kosten zouden Electrabel en zijn partners dan moeten ophoesten. 

Veiligheid

Engie is ook bezorgd over de nucleaire spaarpot, de 10 miljard euro provisies, die is ondergebracht bij de Electrabel-dochter Synatom. De Commissie voor Nucleaire Voorzieningen wil deze spaarpot beter beveiligen en heeft aan minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) daarover een voorstel gedaan.

Volgens de huidige regels mag Synatom 75 procent van de aangelegde provisies uitlenen aan Electrabel. Met andere woorden, het geld dat het in de nucleaire spaarpot stopt, kan de stroomproducent meteen opnieuw gebruiken om andere activiteiten in binnen- en buitenland te financieren. Het geld moet pas terugbetaald worden wanneer effectief begonnen wordt met de ontmanteling.

De Commissie voor Nucleaire Voorzieningen wil zelf meer macht om toe te kijken op deze geldstromen en zeker te zijn dat het geld beschikbaar is wanneer het nodig is. De Commissie wil een soort vetorecht om beslissingen te annuleren en het recht om garanties te eisen wanneer geld wordt uitgeleend. 

Dat die Commissie als een schoonmoeder kan optreden bij Synatom zint Engie-CEO Isabelle Kocher niet. Onder meer omdat dat tot een slechtere kredietrating zou leiden bij Electrabel. Dat omvat niet enkel de Belgische activiteiten, maar ook tal van internationale stroomprojecten van Brazilië tot het Midden-Oosten, samen goed voor bijna 33 miljard euro, de helft van alle participaties van Engie.

Bad Bank

Kocher heeft daarom haar rechterhand Pierre Mongin opgedragen een tegenvoorstel te formuleren. Er zou een nieuwe conventie worden opgesteld tussen België, Synatom, Electrabel en Engie. Daarbij zou Engie zich borg stellen voor de huidige provisies. Electrabel zou de eventuele meerkosten voor zijn rekening moeten nemen.

Electrabel wordt in dit scenario gereduceerd tot een Benelux-speler. De internationale activiteiten zouden worden overgedragen aan moeder Engie. 'Electrabel dreigt in dit scenario een bad bank te worden', zegt een sectorkenner.

Dat ontkent Engie alle toonaarden. De Franse groep zegt dat ze niet de bedoeling heeft om Electrabel fragieler te maken en te ontsnappen aan haar verantwoordelijkheden.

Engie heeft zijn voorstellen op tafel gelegd bij de premier en de minister van Energie en hoopte deze maand tot een akkoord te komen. De Commissie voor Nucleaire Voorzieningen heeft hierover een kritisch advies geformuleerd.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud