Engie zet Belgische kerncentrales op nul

De kerncentrale van Doel. ©Hollandse Hoogte / Corné Sparidaens

Het energiebedrijf boekt 2,9 miljard euro waarde af op zijn Belgische nucleaire park. Daarmee nadert het nucleaire tijdperk in ons land nu definitief zijn einde.

Eerder deze week lekte al uit dat Engie, na gesprekken met de Belgische overheid, tot de conclusie was gekomen dat het na 2025 niet meer op inkomsten uit zijn Belgische kerncentrales moest rekenen. Die conclusie weerspiegelt zich nu in het jaarrapport. De Frans energiereus schrijft 2,9 miljard waarde af op de nucleaire activiteiten in ons land.

Dat weegt - puur boekhoudkundig - flink door in het nettoresultaat van de groep. Engie rapporteert een jaarverlies van 1,5 miljard euro, in vergelijking met 1 miljard winst een jaar eerder.

De beslissing kadert in de Belgische beslissing om tussen 2022 en 2025 volledig uit kernenergie te stappen, zoals vastgelegd in de wet op de kernuitstap. Die voorziet dat er tegen dan genoeg vervangcapaciteit moet zijn, vooral met nieuwe gascentrales, aangevuurd via een subsidiesysteem.

Geen investeringen meer

Ons hoofdscenario nu is dat een levensduurverlenging niet meer zal gebeuren.
Catherine MacGregor
CEO Engie

Engie Electrabel voerde sinds 2018 al voor 1,6 miljard euro nucleaire afboekingen door. Alleen voor de twee jongste centrales Doel 4 en Tihange 3 werd nog gerekend op 20 jaar extra inkomsten, goed voor een waardering van 1,9 miljard euro. Maar ook die hoop is nu dus afgeschreven.

Daarmee stopt Engie ook officieel met de langetermijninvesteringen in een verlenging van de levensduur. Dat had het eind vorig jaar intern al eens gecommuniceerd, maar was daar door heftige reacties toen enigszins op teruggekrabbeld.

Deur blijft op een kier

Catherine MacGregor, de nieuwe CEO van Engie, verduidelijkte tijdens een analistencall dat de Belgische regering niet expliciet heeft besloten dat de kerncentrales dicht moeten. Als straks blijkt dat er niet genoeg vervangcapaciteit komt, kan de regering voor het einde van het jaar alsnog vragen om de levensduur van de twee jongste kerncentrales te verlengen.

Ondanks de afschrijving is de deur wellicht nog niet helemaal dicht voor een verlenging van de levensduur van de twee jongste kerncentrales.

'We hebben zelf de beslissing genomen om niet meer te investeren in een levensduurverlenging, gesteund op de vaststelling dat het een onwaarschijnlijk scenario is geworden', zei MacGregor. 'Ons hoofdscenario nu is dat een levensduurverlenging niet meer zal gebeuren.'

Mocht de regering toch nog van gedacht veranderen, is de vertraging niet meer in te halen. De kans is dan groot dat België in de winter van 2025-2026 enkele maanden zonder kernenergie valt, tot de noodzakelijke vernieuwingswerken voltooid zouden zijn. Engie zou dan ook ongenaakbaar de onderhandelingen kunnen aanvatten. Met haar rug tegen de muur lijkt de overheid weinig kans te maken om nog inkomsten af te kunnen romen via een nucleaire rente.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud