Advertentie

Engie zet Isabelle Kocher buiten

©AFP

Isabelle Kocher, de CEO van de Franse energiereus Engie, moet opstappen. Dat melden verschillende bronnen en werd bevestigd aan De Tijd.

Met Isabelle Kocher verliest de Franse sterrenkorf CAC40 zijn enige vrouw aan het hoofd van een groot beursgenoteerd bedrijf. Na een maandenlange machtsstrijd met voorzitter Jean-Pierre Clamadieu (ex-Solvay) kwam de raad van bestuur van Engie donderdagnamiddag samen om de beslissing te formaliseren. Het mandaat van Kocher dat in mei afloopt, zal niet worden verlengd.

Dat werd intussen ook bevestigd door Engie zelf in een persbericht. Het scenario waarin voorzitter Jean-Pierre Clamadieu tijdelijk ook de functie van CEO zou waarnemen heeft het niet gehaald. In plaats daarvan zal secretaris generaal Claire Waysand de functie van CEO ad interim waarnemen. De raad van bestuur heeft Jean-Pierre Clamadieu opdracht gegeven om de CEO ad interim bij te staan 'om een vlotte overgang te verzekeren'.

Clamadieu zoekt nieuwe CEO

Kocher behaalde niet de resultaten die van haar verwacht werden. Binnen haar raad van bestuur gingen al langer stemmen op om een vernieuwing door te voeren aan de top van het moederbedrijf van het Belgische Electrabel. Kocher wilde de energiegroep een uitgesproken groen gezicht geven en het zwaartepunt verschuiven naar hernieuwbare energie en diensten om bedrijven en consumenten te helpen CO₂ te besparen. Maar de resultaten werden te licht bevonden en het werd Kocher aangerekend dat ze zich verzette tegen een eventuele afsplitsing van de gasactiviteiten.  die vooral in Frankrijk zwaar doorwegen.

Voorzitter Clamadieu, die er openlijk voor uit kwam dat hij het parcours van Kocher 'niet perfect' vond, krijgt nu de opdracht een opvolger voor Kocher te zoeken. Hij zal dat in samenspraak doen met het remuneratiecomité dat voorgezeten wordt door Françoise Malrieu. Volgens onze informatie is het de bedoeling om snel te gaan, in de hoop dat er tegen de algemene vergadering in mei, duidelijkheid is over een nieuwe CEO. De voorkeur zou daarbij opnieuw gaan naar de benoeming van een vrouw.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud