Engie ziet winst verdampen

©REUTERS

Door corona zag de Franse energiegroep Engie in de eerste jaarhelft haar nettowinst in rook opgaan. Het bedrijf gaat activiteiten die niets met energie te maken hebben afstoten.

De lockdown en de coronapandemie hebben er fel ingehakt bij Engie , een van de grootste bedrijven van Frankrijk en in ons land het moederbedrijf van Electrabel. De energiegroep zag de omzet in de eerste jaarhelft met 9,3 procent krimpen tot 27,4 miljard euro. De brutobedrijfswinst (ebitda) kreeg een klap van net geen 16 procent en kwam uit op 4,5 miljard euro.

Op het onderste lijntje blijft er niets meer over. Terwijl in de eerste zes maanden van vorig jaar nog een nettowinst van 2,1 miljard euro werd gehaald, valt het nettoresultaat nu terug naar 0.

-850 miljoen
operationele winst
Hoewel Engie een forse kostenreductie doorvoerde, duwde corona in het tweede kwartaal de operationele winst 850 miljoen euro lager.

Vooral de dienstenactiviteiten zoals installatie- en onderhoudswerken voor de industrie hadden te lijden onder corona. Hoewel Engie er in het tweede kwartaal een kostenreductie van 9 procent haalde, schat de groep dat de pandemie in de dienstenactiviteiten een half miljard euro kostte. Op groepsniveau duwde corona de operationele winst in de eerste jaarhelft 850 miljoen euro lager.

Voor 4 miljard extra activiteiten in etalage

Engie bevestigt ook het nieuws dat donderdagavond al uitlekte. Het bedrijf wil de dienstenactiviteiten afstoten die niets met energie en klimaat te maken hebben. De Franse groep had al langer plannen om voor 4 miljard euro activiteiten van de hand te doen, maar ze zegt nu dat dat programma op middellange termijn nog verdubbeld wordt. Een optie is om de dienstenactiviteiten die niets met energie te maken hebben te bundelen en apart naar de beurs te brengen.

Naast energie is Engie actief in tal van randdomeinen. In Frankrijk heeft het dochterbedrijven die instaan voor het onderhoud van musea en monumenten, het beheer van parkings of de bewaking van gevangenissen. De bedoeling is in die wildgroei te snoeien en de focus opnieuw te leggen op hernieuwbare energie en energie-infrastructuur.

Een afzonderlijke beursgang behoort tot de opties.
Jean-Pierre Clamadieu
Voorzitter Engie

Voorzitter Jean-Pierre Clamadieu verduidelijkte tijdens een online persconferentie dat het de bedoeling is om tegen de eerste helft van volgend jaar met meer details te komen over welke activiteiten zullen worden afgestoten. Hij verwacht dat het zo'n drie jaar duurt om in totaal voor zowat 8 miljard euro activa te verkopen. 'Er zijn verschillende mogelijkheden', zegt Clamadieu. 'Ook een afzonderlijke beursgang behoort tot de opties.'

'Corona is niet de oorzaak'

Clamadieu benadrukt dat de herziening niet het gevolg is van de zware impact van de coronacrisis op de dienstenactiviteiten. 'Niets hiervan komt door corona', zegt Clamadieu. 'Ik zeg al langer dat we moeten vereenvoudigen en meer duidelijkheid brengen in onze activiteiten. Deze operatie is gebaseerd op een heldere industriële visie en niet op de huidige crisis.'

Ik zeg al langer dat we moeten vereenvoudigen en meer duidelijkheid brengen in onze activiteiten.
Jean-Pierre Clamadieu
Voorzitter Engie

Tegelijk trekt Engie zijn ambities voor hernieuwbare energie op. In plaats van jaarlijks 3 gigawatt aan hernieuwbare capaciteit te bouwen, wil Engie evolueren naar 4 gigawatt per jaar. Het zegt ook in te willen spelen op de kansen van de Europese relanceplannen, in het bijzonder voor de uitbouw van waterstof en biogas.

Op de beurs van Parijs weten beleggers de plannen van Engie wel te waarderen. Na de aankondiging om extra activiteiten af te stoten, koerste het aandeel 's ochtends meer dan 4 procent hoger.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud