Advertentie
Advertentie

Eni ontdekt enorm gasveld in Middellandse Zee

Het hoofdkwartier van Eni in Rome ©BLOOMBERG NEWS

Eni heeft voor de kust van Egypte in de Middellandse Zee een groot aardgasveld ontdekt. Volgens de Italiaanse energiereus kan het een van de grootste gasvelden ter wereld worden.

De Italiaanse olie- en gasgroep Eni, voor 30 procent eigendom van de Italiaanse overheid, heeft in de Middellandse Zee op een diepte van 1.450 meter voor de kust van Egypte een gasveld ontdekt van circa 100 km².

©Mediafin

Het zou 850 miljard m³ aardgas bevatten of het equivalent van 5,5 miljard olievaten. 'Zohr is de grootste gasontdekking ooit in Egypte en in het Middellandse Zeegebied en het kan een van de grootste gasvelden in de wereld worden', zegt topman Claudio Descalzi.

Eni is al 60 jaar actief in Egypte als een van de belangrijkste energieleveranciers met een productie van 200.000 olievaten per dag. Afgelopen juni tekende het bedrijf een exploratiecontract met Kaïro ter waarde van 2 miljard dollar om in de Middellandse Zee, de Sinaï en de Golf van Suez (ten zuiden van het Suezkanaal) op zoek te gaan naar olie en gas.

Eni-topman Descalzi noemt Zohr een historische ontdekking die de energiestrategie van Egypte volledig kan veranderen. Egypte, dat ooit gas exporteerde naar Israël, is de afgelopen jaren een netto-invoerder van energie geworden.

'Het is een historische ontdekking'
Claudio Descalzi
Ceo Eni

Als het land met de grootste bevolking in de Arabische wereld (naar schatting 89 miljoen inwoners, het aantal groeit nog steeds) is Egypte steeds meer aangewezen op import vanuit staten in de Perzische Golf. Zohr zal het land decennialang van energie voorzien, aldus experten. Volgens analisten zal het project tegelijk een domper zetten op de plannen van Israël om gas naar Egypte te exporteren.

Boringen

Ook voor Eni - dat zijn winst in het tweede kwartaal met 84 procent zag dalen - is het groot nieuws. 'Het zal onze cashflow een boost geven', vertelde topman Claudio Descalzi. Het aandeel koerste maandag na de bekendmaking van het nieuws meer dan 4 procent hoger.

Eni start begin volgend jaar met boringen en het aanleggen van pijpleidingen en hoopt het eerste gas 'over enkele jaren' naar boven te halen. Specialisten denken rond 2020. De ontginning gebeurt tegen een relatief 'lage kostprijs' omdat het gasveld dicht bij een bestaande Eni-installatie in de regio ligt.

Volgens Descalzi is het best mogelijk dat een deel van het gas als lng naar Italië of andere landen wordt verscheept. In de Egyptische havenstad Damietta is Eni partner in een fabriek die gas vloeibaar maakt voor transport. Maar die fabriek is nog niet opgestart bij gebrek aan gas. Descalzi liet verstaan dat hij bereid is een deel van zijn 'supersize' gasveld te verkopen aan andere energiegroepen.

Afrika

Eni is de grootste buitenlandse olie- en gasproducent in Afrika. Het heeft belangrijke activiteiten in Libië. In 2011 ontdekte het een belangrijk gasveld voor de kust van Mozambique, in capaciteit bijna drie keer Zohr. Ook daar verkocht Eni een belang aan externen.

Eni is in ons land bekend als energieleverancier Eni Gas & Power met het geelzwarte logo van de vuurspuwende zespotige hond. Eni kocht enkele jaren terug Distrigas en Nuon België en is in ons land een van de grote energiespelers. Eni werkt ook samen met de Belgische scheepvaartgroep Exmar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud