Enige Vlaamse biomassacentrale kan langer open blijven

De biomassacentrale Max Green in Gent is Vlaanderens enige grote biomassacentrale. ©Emy Elleboog

De biomassacentrale Max Green in Gent kan langer open blijven. Dat meldt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD).

Minderheidsaandeelhouder Ackermans & van Haaren waarschuwde er eerder al voor dat Max Green, de grootste biomassacentrale in het land, verlieslatend is. De centrale van 180 megawatt ligt in het Gentse havengebied werkt op houtpellets. Topman Luc Bertrand waarschuwde er voor dat de centrale niet genoeg groenestroomcertificaten kreeg en dat de waarde ervan te laag was. Wie hernieuwbare energie produceert, krijgt in ruil daarvoor zo'n certificaten. 

Ackermans & van Haaren en Electrabel gingen daarvoor in gesprek met de Vlaamse regering. Die heeft nu beslist dat Max Green langer open kan blijven.

De vorige Vlaamse regering zei dat Max Green 11 procent van de groenestroomcertificaten die ze krijgt, niet mag verzilveren. Toen ging men ervan uit dat de elektriciteitsprijs zou stijgen en de centrale winstgevend zou zijn. Maar sindsdien daalde de elektriciteitsprijs en nam de prijs van biomassa toe.

Het zou al te gek zijn dat een biomassacentrale die al meer dan tien jaar ondersteuning krijgt, zou sluiten net voor we onze Europese doelstellingen moeten halen.
Bart Tommelein
Vlaams minister van Energie (Open VLD)

Daarom besliste Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) nu dat Max Green nog slechts 4 procent niet mag verzilveren. 'Het zou al te gek zijn dat een biomassacentrale die al meer dan tien jaar ondersteuning krijgt, zou sluiten net voor we onze Europese doelstellingen moeten halen.'

Max Green moet wel voldoen aan bepaalde criteria. Zo moeten de grondstoffen die Max Green gebruikt duurzaam zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud