Essent ziet verkoop elektriciteit en gas kelderen

Een elektriciteitscentrale van Essent in het Nederlandse Geertruidenberg. ©Joost van den Broek/Hollandse Hoogte

Energieleverancier Essent, de Nederlands-Belgische dochter van energieconcern RWE, heeft in de eerste jaarhelft een derde minder omzet geboekt. Vooral de daling van de verkoop van aardgas woog zwaar op de cijfers.

De Duitse energiereus RWE zag in de eerste jaarhelft de omzet met 10 procent zakken tot 25,1 miljard euro. In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk kon RWE de schade beperken, maar in België en Nederland kreeg het bedrijf zware klappen.

De Nederlandse RWE-dochter Essent, die ook actief s in België, kreeg een omzetdaling van 33 procent tot 2,5 miljard euro te verwerken. Dat was vooral te wijten aan lagere aardgasverkopen. De volumes in Nederland en België gingen 36 procent achteruit.

Bij elektriciteit kwam de daling uit op 14 procent, maar ook de prijzen van elektriciteit lagen minder hoog dan vorig jaar. De hoofdreden van al deze ellende is de zachte winter.

Door die 33 procent lagere omzet zag Essent de bedrijfskasstroom met 60 procent terugvallen tot 127 miljoen euro.

CFO Essent

Die aderlating valt samen met het vertrek van financieel directeur Arjan Blok van Essent. In de media werd dit vertrek gelinkt aan de slechte cijfers van Essent, maar bij het bedrijf klonk het dat de man uit eigen beweging was vetrokken. Opmerkelijk is dat in het 47 pagina's tellende halfjaarverslag daar met geen woord wordt over gerept.

RWE handhaafde de verwachting dat de winst van het bedrijf dit jaar uitkomt tussen de 1,2 miljard en 1,4 miljard euro. In de eerste jaarhelft kwam de groepswinst uit op 1,02 miljard euro (+5 procent).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud