Advertentie
Advertentie

Europa maakt weg vrij voor energiedeal GE-Alstom

Een arbeider bij de grootste gasturbine ter wereld, in de fabriek van Belfort ©AFP

Het Amerikaanse General Electric, 's werelds grootste engineeringgroep, mag de energiedivisie van het Franse Alstom overnemen, zo laat de Europese Commissie weten. GE moet wel de gasturbineactiviteiten doorverkopen aan het Italiaanse Ansaldo Energia.

Het fiat van Europa zat eraan te komen omdat General Electric eerder al had toegezegd de EU terwille te zijn door de verkoop van een aantal activa. 'De desinvestering van Alstoms sleuteltechnologie voor de productie van zware gasturbines aan Ansaldo, zal er voor zorgen dat Europese ondernemingen en consumenten blijven profiteren van deze innovatie en know how', aldus Margrethe Vestager, commissaris voor Concurrentiebeleid van de EU in een mededeling.

Voor de Commissie was de doorverkoop van die gasturbines en voorwaarde om het akkoord van GE en Alstom goed te keuren. Volgens de EU zijn er vandaag maar vier spelers wereldwijd actief in dat segment: GE, Siemens, Mitsubishi en Alstom. Ansaldo heeft een beperktere geografische dekking en minder middelen, aldus de Commissie. De tandem Alstom-GE zou in dat segment 50 procent van de Europese markt in handen gekregen hebben.

Voor andere energiecentrales, noch voor de domeinen hernieuwbare energie en netwerken, zag de Commissie geen concurrentieproblemen. 

In april 2014 lanceerde GE een overnamebod van 12,35 miljard op de energieactiviteiten van Alstom. In eerste instantie ging de Franse staat in de tegenaanval en solliciteerde ze een tegenbod bij andere spelers. Daarop kocht Parijs 20 procent van Alstom, GE verbeterde zijn bod en beloofde de Franse staat een vetorecht. In december 2014 keurden de aandeelhouders van Alstom de deal goed. GE verkocht dan weer een deel van zijn spooractiviteiten aan Alstom.

Alstom is wereldmarktleider inzake hogesnelheidstreinen (TGV) en behoort samen met Bombardier en Siemens tot de top drie van de spoorindustrie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud