Exmar krijgt al drie maanden geen geld meer voor Tango

De Tango FLNG ligt in de Argentijnse haven Bahía Blanca. ©Exmar

De Argentijnse groep YPF, die de Tango FLNG van Exmar op lange termijn huurt, beweert door de coronacrisis zijn verplichtingen niet te kunnen nakomen.

Eind november 2018 kon het Antwerpse scheepvaartbedrijf Exmar melden dat het – na een zoektocht van drie jaar - een huurder had gevonden voor zijn drijvende LNG-fabriek. YPF, het grootste energiebedrijf van Argentinië, zou het tuig – dat tot Tango FLNG werd omgedoopt – gebruiken om Argentijns schaliegas te exporteren. Dat er eindelijk een opdracht was voor de LNG-fabriek was een grote opluchting voor Exmar, dat dringend nood had aan wat financiële ademruimte.

Het duurde tot de zomer van 2019 vooraleer de Tango FLNG kon worden opgestart, maar daarna bleek het tuig prima te werken. Eind april kon Exmar in zijn eerstekwartaalrapport melden dat de Tango zijn vierde lading vloeibaar aardgas had geproduceerd en ‘boven verwachting’ bleef presteren.

Overmacht

Er lijkt nu echter een kink in de kabel te komen. Blijkbaar heeft YPF al sinds midden maart niet meer betaald voor de geleverde diensten. Het energiebedrijf roept overmacht in en zegt dat het door de coronapandemie ‘in Argentinië en wereldwijd’ zijn verplichtingen niet kan nakomen. Daaronder valt ook ‘de betaling van facturen voor de geleverde diensten vanaf medio maart’.

De inkomsten van de Tango FLNG zijn echter van wezenlijk belang voor Exmar. In het eerste kwartaal brachten ze 36 procent van de totale brutobedrijfswinst (ebitda) van Exmar aan.

Exmar zegt in een persbericht dat het de kennisgeving van YPF als onwettig beschouwt en dat het thans ‘de beste opties’ bekijkt ‘om zijn belangen te verdedigen’.

Los van de uitkomst van het meningsverschil met YPF zegt Exmar verschillende maatregelen te bekijken om zijn liquiditeitspositie te handhaven. Die zou ‘gezien de huidige vooruitzichten’ niet in gevaar zijn tot eind 2020.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud