Advertentie

FANC weigert kerncentrales veiligheidsvergunning

©BELGA

De nucleaire waakhond FANC weigert Electrabel opnieuw een veiligheidsvergunning te geven, net als in november. De gegevens over de kernreactoren zijn onvoldoende beschermd.

Het FANC had in oktober vorig jaar na een audit 26 ernstige gebreken ontdekt in de bescherming van gegevens over de veiligheid van kernreactoren. Bovendien werden nog eens een tiental afwijkingen vastgesteld. Electrabel kreeg tot 1 mei om dat in orde te brengen, maar slaagde daar niet in, meldt het FANC. Daarom krijgt Electrabel geen veiligheidsvergunning.

De toezichthouder weigert details te geven over de gebreken en duidt enkel dat het gaat om de kerncentrales van Doel 1 en Doel 2. Tihange kreeg al de vergunning, net als Doel 3 en 4. Electrabel stelt in een reactie dat er tegen eind 2019 aanpassingen gebeurd zullen zijn.

Volgens het moederbedrijf van Electrabel, Engie, heeft de beslissing om nog geen veiligheidsvergunning toe te kennen voor Doel 1 en 2 te maken met werkzaamheden die gepland zijn in het kader van de levensduurverlenging van de kernreactoren met tien jaar. 'Die werkzaamheden zijn opgenomen in een actieplan dat werd goedgekeurd door het Fanc en dat door de nucleaire waakhond wordt gecontroleerd', stelt het bedrijf. 

Tihange

Engie  boekte in de eerste drie maanden van dit jaar een omzet van 19,5 miljard euro, of 3 procent meer. Dat is te danken aan een drukkere gastradingactiviteit, de ingebruikname van verschillende sites in Latijns-Amerika en de hoge productie van de Europese gasgestookte centrales in de koudere winter.

De bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) kromp echter met 5,9 procent tot 3,3 miljard euro. Dat komt onder meer door het stilleggen van de reactor Tihange 1.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud