Advertentie

Fluvius ontsnapt aan miljoenenboete voor IT-debacle

©RV DOC

De Vlaamse energiewaakhond VREG toont clementie voor de netbeheerder Fluvius. Er komen voorlopig toch geen boetes voor Atrias, het datasysteem voor energiefacturatie dat zes jaar vertraging opliep.

Na jaren van uitstel verandert vanaf 1 november het datasysteem dat achter de schermen in een vlotte energiefacturatie moet voorzien. Atrias, het nationale dataplatform waar de verschillende distributienetbeheerders van het land sinds 2011 aan werken, zou dan eindelijk van start gaan. Daarmee lijkt een einde te komen aan het veelvuldige uitstellen van het beruchte IT-project, dat ook de deadline van 1 september niet haalde.

Komt er toch nog nieuw uitstel, dan zullen vanaf 1 november alsnog boetes beginnen lopen.

Het Vlaamse distributienetbedrijf Fluvius, de meerderheidsaandeelhouder van Atrias, stevende daardoor af op sancties. De Vlaamse energieregulator VREG had eerder dit jaar beslist dat vanaf 1 oktober boetes zouden volgen van 100.000 euro voor elke extra dag vertraging. Voor oktober alleen al zou de boete oplopen tot 3,1 miljoen euro. Het geld zou betaald worden door de aandeelhouders van Fluvius, de tien intercommunale netbedrijven in handen van de Vlaamse gemeenten.

Maar de raad van bestuur van de VREG kwam dinsdag terug op die beslissing, blijkt uit een publicatie op de website van de regulator. De VREG kan leven met nog één maand uitstel. Als Atrias effectief op 1 november van start gaat, volgen er geen boetes. Komt er toch nieuw uitstel, dan zullen vanaf november de boetes beginnen op te lopen tot een theoretisch maximum van 40 miljoen euro.

Zes jaar vertraging

Atrias had in 2015 operationeel moeten zijn, maar het project verzandde in een lange lijdensweg.

Atrias had in 2015 operationeel moeten zijn, maar het project verzandde in een lange lijdensweg. Met de komst van digitale meters kwamen er gaandeweg extra vereisten bij. Het systeem moet nu in staat zijn de enorme extra datastromen van digitale elektriciteits- en gasmeters te verwerken.

Het uitstel leidde tot opeenvolgende budgetoverschrijdingen. Tegen 2018 was de factuur naar verluidt al opgelopen tot 200 miljoen euro. Intussen zou het prijskaartje nog een heel stuk hoger liggen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud