Fluxys aast op terminal in Duinkerke

©-

Fluxys heeft zich kandidaat gesteld voor een belang in een geplande lng-invoerterminal in het Franse Duinkerke. De Belgische gasnetbeheerder heeft aan initiatiefnemer EDF laten weten dat het 25 procent in het project wil nemen.

Dat meldt Fluxys ter gelegenheid van de publicatie van zijn halfjaarcijfers. De geplande gasterminal in Duinkerke wordt een rechtstreekse concurrent voor de Fluxys-terminal in Zeebrugge. Fluxys is van mening dat de verbinding van beide terminals kan leiden tot meer gebruiksflexibiliteit.

Fluxys boekte in de eerste jaarhelft een groepswinst van 63,4 miljoen euro. Dat is 5,7 procent meer dan de gepubliceerde cijfers van vorig jaar. Tegenover de herwerkte cijfers van 2009, die Fluxys vandaag publiceerde, gaat het om een winststijging van 24 procent.

De bedrijfsopbrengsten waren in vergelijking met vorig jaar met 1,6 procent gedaald tot 345 miljoen euro. Maar dat werd gecompenseerd door lagere kosten en minder voorzieningen.

Dudzele

De winst werd gedrukt door het stopzetten van de piekgasinstallatie in Dudzele. Dat zorgde ervoor dat de post 'overige exploitatielasten' dit jaar stijgt tot 34,9 miljoen euro. Vorig jaar was dat maar 2,8 miljoen euro.

Fluxys investeerde dit jaar al 203 miljoen euro, onder andere in de aanleg van de pijplijn VTN2.

Fluxys meldt verder dat het de vennootschap Guimard NV heeft overgenomen voor 11,7 miljoen euro. De vennootschap is eigenaar van een gebouw dat grotendeels door Fluxys wordt gebruikt.

Publigas

Het pijpleidingenbedrijf is traditioneel karig met zijn vooruitzichten. Het management wijst er wel op dat recente transacties de groep jaarlijks zo'n 9 miljoen euro winst zullen kosten. Het beursgenoteerde Fluxys verkocht een deel van zijn niet-gereguleerde activiteiten aan Fluxys Holding, een vennootschap die in handen is van de Belgische gemeenten (Publigas). De verkoop levert Fluxys een eenmalige som van 323 miljoen euro op, goed voor een meerwaarde van 161 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud